Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații pentru pierderile suportate în anii 2017-2018, în urma imposibilității de a-și prelucra loturile de pământ.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Mijloacele vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului, sub forma unor plăţi directe, în mărime de 1229,68 de lei per hectar.

Astfel, pentru perioada 2017-2018, primăria comunei Cocieri va primi 4,02 milioane de lei, primăria comunei Coșnița – 2,68 milioane de lei, iar primăria satului Doroțcaia – 6,82 milioane de lei. De asemenea, sprijin va fi acordat fermierilor din Molovata Nouă, în sumă de 1,12 milioane de lei și celor din satul Pîrîta, în valoare de 1,3 milioane de lei.

Mijloacele alocate primăriilor, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, urmează a fi repartizate în baza unui regulament elaborat și aprobat de consiliile locale. Alocațiile vor permite acoperirea plății pentru arendă, care ar fi fost oferită de către arendaș în cazul prelucrării terenurilor și va contribui la dezvoltarea localităților din zona de securitate. Compensații similare au fost acordate şi în anii precedenţi.

Amintim că agricultorii din raionul Dubăsari nu au avut acces la terenurile situate după traseul Tiraspol-Râbniţa din anul 2014, iar în urma negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol accesul la loturile de pământ a fost restabilit pentru un termen de 20 de ani, începând din 1 august curent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare