Ultimul lot de pesticide colectate în cadrul proiectului NATO a fost evacuat de pe teritoriul Republicii Moldova

31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sîngerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate astăzi de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace.

Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro.

Premierul Pavel Filip, prezent la eveniment, a declarat că managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică  a lăsat o moştenire greu de gestionat.

„Am avut în permanență provocări legate de siguranţa alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a spus prim-ministrul.

Potrivit premierului, autoritățile vor continua eforturile pentru lichidarea reminiscențelor sovietice, care au  afectat în mod direct oamenii din țara noastră.

„Astăzi am reușit să expediem ultimele camioane de pesticide sovietice. Eu sincer îmi doresc să scăpăm în totalitate și de mentalitatea sovietică care era orientată în a aștepta ca totul să facă statul. Trebuie să muncim împreună pentru a face viitorul nostru mai bun”, a spus premierul.

Pentru profesionalismul manifestat în realizarea misiunilor de serviciu, șase soldați ai Armatei Naționale au fost distinși cu diplome din partea Guvernului. De asemenea, Pavel Filip a oferit simbolul încheierii proiectului ambasadorilor țărilor care au contribuit la realizarea acestuia: România, Polonia, Lituania, Italia, Turcia și Estonia.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7245 de tone de pesticide.

Începând din anul 2003, 1269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova. Iar 1976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul țării noastre mai rămân 4000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare pentru implementarea unui proiect în valoare de 1 milion de euro, pentru evacuarea acestora.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.