Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum a profitat China de pe urma sanctiunilor internationale

30 noi. 2015,, 20:00  
739 0

Foto: milliony.ru

Sanctiunile impotriva Rusiei si Iranului au adus Chinei o serie de avantaje neprevazute, sutine The Wall Street Journal. "In ultimi ani, regimurile care ameninta securitatea mondiale, de la Rusia si Coreea de Nord la Iran, au devenit obiectul unor sanctiuni multilaterale. China nu a contrbuit la instaurarea acestor embargouri, care, pentru Beijing, nu au constituti un scop.

Cu toate acestea, China a profitat de ele, iar pe viitor va profita si mai mult", cred autorii articolului. Cand Rusia a fost pedepsita pentru actiunile ei din estul Ucrainei si a pierdut accesul la pietele occidentale de capital, Moscova "si-a indreptat atentia spre China devenita brusc un colac economic de salvare" si s-a dovedit ca, de fapt, Beijingul i-a vorbit de "de sus". Astfel, China a impus Rusiei conditii destul de dezavantajoase cu scopul promovarii a doua mari tranzactii din domeniul gazelor naturale, explica Wall Street Journal (WSJ).

Prin urmare, Gazprom a fost nevoit sa se supuna, astfel ca profitul realizat din acordurile cu partea chineza acopera cu greu cheltuielile pentru exploatarea zacamintelor. Negocierile privind pretul gazelor au continuat, dar "Occidentul continua sa exercite presiuni asupra Rusiei, ceea ce inseamna ca, pe viitor, China va reusi sa obtina conditiile care-i convin", sustine cotidianul american.

Pe de alta parte, sanctiunile economice ale SUA si UE au ajutat China sa impinga yuanul pe pozita de valuta mondiala si sa creeze un sistem financiar mondial alternativ, construit pe evolutia dolarului si a monedei europene. Una dintre noile platforme financiare ale Chinei este sistemul international de plati CIPS, un analog al SWIFT. Folosirea CIPS permite efectuarea de plati legate de China in afara jurisdictiei Statelor Unite si Uniunii Europene, adica netinand cont de sanctiunile acestora, precizeaza semnatarii materialului din WSJ.

In sfarsit, ridicarea partiala a sanctiunilor impuse Iranului deschid Chinei noi posibilitati in domeniul comertului si al investitiilor. "Desigur, Iranul nu detine avantajele tehnologice ale Occidentului, dar, in schimb, are capital si un potential nepus in valoare, care pot fi exportate. Marile banci si companii occidentale ezita, pentru moment, sa deschida afaceri in Iran, dar societatile chineze nu sunt intr-atat de prevazatoare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?