Ultima oră

Cum va profita Ucraina de noul „război” ruso-turc

Kievul deja vede in Ankara cel mai important aliat si mizeaza pe Turcia în procesul de redobândire a controlului Crimeei. Una dintre posibilele variante ale viitoarei colaborari dintre cele doua este pregătirea unui plan comun privind organizarea Crimeei după întoarcerea peninsulei în jurisdicția Ucrainei.

Noi perspectiva se profileaza si in colaborarea militara. Roman Romanov, directorul general al „Ukroboronprom” (companie de stat care reunete 95 la sută din întreprinderile din complexul militar-industrial al Ucrainei) a spus că acum cele doua părți vor lucra la proiecte comune de dezvoltare a armelor avansate pentru a asigura protecția frontierelor maritime și terestre.

Oficialii ucraineni recunosc că Turcia are „o mulțime de proiecte interesante” – de exemplu, sistemele de rachete și sisteme de termoviziune. Cooperarea ar arde etape pentru industria ucraineană și va face posibila, in viitorul apropiat, obtinerea de arme si tehnologie moderna de înaltă performanță.

Romanov a confirmat intenția de a construi împreună cu Turcia o „industrie maritimă pentru a spori siguranța și securitatea în Marea Neagră”, și o serie întreagă de alte domenii de cooperare tehnico-militară bilaterală – constructia de blindate, motoare de aeronavă, radare, navigație, comunicatii şi rachete.
Potrivit unor surse ale „Interfax-Ucraina”, în sectorul de apărare, Kievul ar putea participa la crearea principalului tanc de lupta turc din a treia generație – Altay, precum si a unui avion de vanatoare turcesc.

În plus, „Ukroboronprom” și ASELSAN exploreaza posibilitatea de a coopera tehnologic în domeniul echipamentelor optice si electronice. În prima etapă, ca domeniu de bază al cooperării va fi constructia de masini de lupta blindate.

Siguranța alimentară

Cereale2Ucraina va indulci pilula ruseasca si in sectorul agrar. Toate piețele de nișă, eliberate din cauza sancțiunilor economice impuse de Rusia împotriva Turciei, vor fi ocupate de Ucraina. Astfel, agricultorii ucraineni îşi exprima disponibilitatea de a asigura cererea turca de grâu, porumb și floarea soarelui. Pentru anul 2014/2015, Rusia a livrat în Turcia 5,5 milioane de tone de cereale, adica 18 la sută din totalul exporturilor de cereale din Rusia, in timp ce Ucraina a livrat doar 329 mii tone.

Ministrul agriculturii din Ucraina, Oleksiy Pavlenko, a spus că sectorul agricol din Ucraina este gata să devina un garant al securității alimentare a Turciei. Potrivit ministrului, în 10 luni ale anului curent, Ucraina a exportat deja in Turcia produse agricole in valoare de aproape 566 milioane de dolari, iar în cazul introducerii embargoului alimentar împotriva Turciei, Ucraina poate crește în mod semnificativ aceasta cifra suplimentand livrarile de grâu, porumb, orz, fasole si ulei de floarea soarelui.

Sursa: paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *