Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Zi importantă la CSP. Este…

Zi importantă la CSP. Este ales un nou președinte

În ședința din 10 ianuarie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează a fi ales nou președinte al organului colegial, după ce mandatul lui Mircea Roșioru a expirat. Subiectul este primul pe ordinea de zi a ședinței care începe la ora 10.00. Președintele CSP este ales prin vot secret pentru un mandat de patru ani din rândul membrilor CSP. Pretendenții la funcția respectivă sunt obligați să-și anunțe intenția de participare cu cel puțin o zi înainte de ședința Consiliului, prin prezentarea unei cereri și a unei viziuni asupra exercitării mandatului.

Consiliul Superior al Procurorilor este format din 12 membri: patru membri de drept (procurorul general, procurorul – şef al Procuraturii UTA Găgăuzia, preşedintele CSM și ministrul Justiţiei),  cinci membri aleşi de Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcţie și trei membri aleşi prin concurs, din rândul societăţii civile.

Pe lângă membrii din oficiu, procurorul general, șeful Procuraturii UTA Găgăuzia, preşedintele CSM și ministrul Justiţiei, în actuala componență a CSP-ului intră:

  • Ion Guceac – Doctor habilitat în drept, profesor universitar, academician (ales de Academia de Ştiinţe a Moldovei)
  • Lilia Mărgineanu – profesor de drept titular (ales de Parlament).
  • Inga Furtună – procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale;
  • Andrei Roşca – procurorul-şef al Procuraturii Rezina;
  • Adrian Bordianu – procuror-şef al Procuraturii Criuleni;
  • Angela Motuzoc – adjunctul-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău;
  • Constantin Şuşu – procuror în Procuratura Sângerei.

Ultimii cinci membri, Inga Furtună, Andrei Roșca, Adrian Bordianu, Angela Motuzoc și Contantin Șușu, au fost instalați în fotolii de mebru al CSP în octombrie 2017, când au primit votul colegilor în cadrul Adunării Generale a Procurorilor. ZdG a scris atunci că aproape toţi cinci vin în Consiliu cu averi modeste, în raport cu cele ale altor colegi din sistem, dar cu promisiuni măreţe despre o procuratură independentă, constituită din procurori integri.