Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC se întrunește în ședință…

CEC se întrunește în ședință pentru a decide data alegerilor locale în Chișinău și Bălți

Comisia Electorală Centrală (CEC) se întâlnește luni, 12 martie, în ședință pentru a decide dacă alegerile alegerile locale noi în municipiile Chișinău și Bălți vor avea sau nu loc pe 20 mai. Subiectele respective sunt primele pe ordinea de zi. Dacă membrii Comisiei vor lua o hotărâre în favoarea zilei de 20 mai, în aceeași ședință va fi aprobat și devizul de cheltuieli pentru organizarea scrutinului.

La 12 martie, membrii CEC urmează să se pronunțe prin vot referitor la data desfășurării alegerilor locale noi pentru funcțiile de primar general al municipiilor Chișinău și Bălți. În cazul votului în favoarea zilei de 20 mai, membrii CEC vor stabili și suma care urmează să fie alocată din bugetul de stat pentru organizarea exercițiului electoral.

La 20 mai 2018 au loc alegeri locale noi ale primarilor în cinci localități din țară. În ședința din 12 martie, CEC urmează să aprobe programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a scrutinelor în acest sens.

Potrivit legii, în cazul demisiei primarului, data alegerilor noi se stabileşte de către Comisia Electorală Centrală în termen de cel mult 30 de zile de la data constatării demisiei, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, cu condiția că alegerile noi vor avea loc concomitent cu alte alegeri locale noi deja stabilite, de cel mult 2 ori pe an, primăvara şi toamna.

Dorin Chirtoacă, care se află la cel de-al treilea mandat la șefia Primăriei Chișinău, a depus cererea de demisie din funcție la 16 februarie.

„Am decis să renunț la funcția de primar în semn de protest și abuz împotriva orașului dar și a subsemnatului, dar în niciun caz în sens de recunoaștere a vineri în dosar. Nu văd altă soluție decât să îmi dau demisia. Dacă rămân, devin complicele lor. Eu doar în fața cetățenilor răspund. E o reacție la presiunea de a fi cuminte, cum ar vrea ei și de a dansa cum vor ei. Eu am primit mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc sau de la Dodon”, a explicat Dorin Chirtoacă demisia.

Cu trei zile mai devreme, la 13 februarie, edilul municipiului Bălți, liderul PN, Renato Usatîi, a renunțat la fotoliul la șefia Primăriei Bălți.

„Demisionând acum, în Bălți vor fi alegeri pe 20 mai, atunci când au loc mai multe alegeri locale. Vom vedea cine va duce hrișcă. Va fi un candidat din partea Partidului Nostru. Eu las orașul fără corupție”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii Politica de la postul TV8.

Până la acest moment, un singur partid politic și-a anunțat candidatul la șefia capitalei. Este vorba despre PPDA, care l-a propus pe liderul formațiunii, Andrei Năstase. PDM a anunțat astăzi că nu propune un candidat propriu, dar că va susține candidatul unic al partidelor pro-europene.