Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Guvernul a aprobat proiectul…

VIDEO Guvernul a aprobat proiectul contractului de construcție al Arenei Chișinău

După două săptămâni de pauză, Guvernul s-a întrunit într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi s-au numărat 50 de proiecte, prin care declararea vacanței pentru bugetari, proiectul cu privire la Premiul Național, precum și modificări ale mai multor acte.

16.35: Guvernul a aprobat proiectul contractului de parteneriat public-privat cu privire la proiectarea construcției Arenei Chișinău. Conform prevederilor proiectului, partenerul privat se angajează să execute lucrări de proiectare și construcție a arenei polivalente, inclusiv dotarea cu mobilier, instalarea de accesorii și echipamente, proiectarea peisagistică, drumuri, conectarea la unități și alte activități de infrastructură.

16.30: Cabinetul de miniştri a aprobat lista premianţilor ediţiei din acest an a concursului Premiul Naţional 2018. Laureaţii Premiului Naţional îşi vor primi distincţiile și câte 100 de mii de lei la 24 august, curent, când va fi organizată Gala Premiului Național.

16.15: A fost aprobată hotărârea Guvernului privind punerea în aplicare a Legii nr. 170 din 26 iulie 2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative. Urmare a completărilor propuse la cadrul normativ, automobilele înmatriculate în stânga Nistrului și municipiul Bender în condițiile mecanismului aprobat vor obține dreptul de a participa în traficul rutier internațional. Proiectul propune ajustarea unor prevederi cu referire la pachetul de documente pentru înmatricularea vehiculelor din stânga Nistrului și municipiul Bender.

16.10: În ciuda numeroaselor comentarii negative la proiectul de lege cu privire la declararea zilelor de 28, 29 și 30 august – zile libere, Guvernul a adoptat acest proiect de decizie, astfel încât bugetarii vor avea o săptămână liberă la sfârșitul lunii august.

15.50: Statul va acorda Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) garanții în mărime de 80% din valoarea creditelor contractate de la bănci pentru dezvoltării afacerilor. Pentru a beneficia de garanții de la stat, antreprenorii trebuie să depună o cerere la una dintre băncile partenere ale ODIMM, după care banca va  examina cererea de acordare a creditului și va înainta către ODIMM cererea de garantare însoțită de solicitarea întreprinderii

15.40: Ministerul Justiției a dat aviz negativ unui proiect înaintat de un grup de deputați care prevede faptul funcționarii publici nu pot fi membri ai unor partide politice. Ministerul și-a motivat decizia prin faptul că acest lucru va încălca drepturile fundamentale ale omului la asociere.

15.35: Șoferii care au accidentat din imprudenţă alți participanți la trafic ar putea fi scutiți de pedeapsă penală. Cabinetul de miniștri a aprobat inițiativa deputatului socialist, Adrian Lebedinschi, privind înlăturarea răspunderii penale pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 264 alin. (1) din Codul Penal (CP), în cazul împăcării părții vătămate cu făptuitorul (bănuitul, învinuitul ori inculpatul în funcţie de faza procedurii penale).

15.31: A fost aprobat Planul de admitere la studiile superioare de doctorat, ciclul III, cu finanțare de la bugetul de stat, pentru anul academic 2018-2019. Proiectul prevede în total 313 granturi pentru studiile superioare de doctorat. Dintre acestea 297 granturi sunt planificate pentru programele de doctorat științific, iar celelalte pentru programele de doctorat profesional.

15.27: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a încheiat cu Ministerul Învățământului din China un acord cu privire la recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor academice. Acordul va rămâne în vigoare pentru o perioadă de cinci ani, după care valabilitatea va fi extinsă pentru perioade consecutive de 5 ani.

15.26: A fost aprobat proiectul Planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2018-2020. Scopul acestui proiect este de a exclude fraudarea procesului de admitere a copiilor în instituțiile de învățământ, asigurarea accesului egal al copiilor în instituțiile de învățământ, precum și evaluarea reușitei elevilor exclusiv pe bază de merit.

15.23: Guvernul a adoptat două proiecte cu privire la edificarea în municipiul Bălți a bustului lui Mihai Volontir și edificarea în satul Cubolta, raionul Sângerei, a bustului lui Pantelimon Halippa.