11:46:49 20.04.2024
Stiri

Andi Cristea: „Propaganda rusă speculează orice pas greşit pentru a OTRĂVI PRIETENIA şi relaţiile dintre Bucureşti şi Chișinău”

Politică 12.03.2018 16:40 Vizualizări1653 Autor: Ziarul National
Andi Cristea: „Propaganda rusă speculează orice pas greşit pentru a OTRĂVI PRIETENIA şi relaţiile dintre Bucureşti şi Chișinău”


Propaganda rusă speculează orice greşeală survenită pe axaBucureşti – Chişinău pentru a produce neîncrederea partenerilor europeni în acţiunile României faţă de R. Moldova, a declarat, într-un interviu pentru Jurnalistii.ro, eurodeputatul PSD Andi Cristea, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a plenului comunitar şi preşedintele Delegaţiei Comitetului Parlamentar de Asociere UE –R. Moldova.

De asemenea, Cristea a mai subliniat faptul că forţele politice de la Bucureşti trebuie să sprijine formarea unei coaliţii pro-europene la Chişinău în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă, pentru ca drumul european al R. Moldova să nu fie deturnat de forţele pro-ruse.

În cadrul interviului Cristea s-a referit la ultima sa vizită în R. Moldova, când a participat la conferința interparlamentară „Georgia, R. Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”, găzduită de Parlamentul de la Chișinău și organizată în parteneriat cu Atlantic Council.

„Am folosit această ocazie pentru purta și o serie de discuții bilaterale la Chișinău cu responsabili politici. R. Moldova și, în general, relațiile cu statele Parteneriatului Estic se află constant pe agenda instituțiilor europene, interesul fiind cu atât mai mare în context electoral – nu vrem să ne scape printre degete ce am construit împreună cu atâtea eforturi în ultimii ani. De aceea, mesajele pe care le-am transmis liderilor coaliției de guvernare de la Chișinău se leagă de evoluția reformelor. Am subliniat importanța de a nu se devia nici ca ritm, nici ca orientare de la programele asumate, cu toate că ne așteptăm ca dezbaterile politice să se inflameze în preajma campaniei electorale. Nu în ultimul rând, i-am asigurat pe liderii moldoveni de susținerea politică și economică a României, confirmată cu doar câteva zile înainte și de prim-ministrul Viorica Dăncilă”, a menționat Cristea.

Cristea a mai adăugat că reformelor pe care guvernarea de la Chișinău le-a convenit cu oficialii de la UE, „decurg, în mare măsură, conform termenilor conveniți cu oficialii europeni, însă mereu este loc de mai bine”. „În special în asigurarea unui impact mai rapid al măsurilor în viața de zi cu zi a moldovenilor. Următorul Consiliu de Asociere UE – Moldova va judeca asupra chestiunilor de natură tehnică, unde eu văd un progres semnificativ. Nu am îndoieli că guvernarea de la Chișinău tratează cu seriozitate integrarea europeană. În același timp, ținem cont și de faptul că unele reforme, așa cum este cea a sistemului judiciar, au nevoie de un angajament mai puternic și de implementare pe măsură – dacă Moldova vrea o perspectivă de aderare clară, atunci aici trebuie intervenit și mai hotărât”.

Europarlamentarul că reforma electorală, care a ocupat agenda publică foarte mult timp și a pus în umbră alte procese, va fi implementată în mod transparent, iar alegerile se vor desfășura normal.

„Per total, R. Moldova este un partener credibil și serios pentru UE, dar sunt încă multe lucruri de pus la punct pentru alte evoluții în această relație, pentru că am plecat de foarte jos acum doi ani. Cel mai important, dacă finalul anului 2018 nu va aduce o nouă coaliție proeuropeană la putere, atunci riscăm să facem mulți pași înapoi”.

Andi Cristea s-a referit și la autoritățile publice locale, care au semnat Declarațiile simbolice de Unire cu România. „Într-o oarecare măsură, este normal să existe și un astfel de curent de gândire în R. Moldova, așa cum există și în România. Dreptul românilor de a se manifesta pe acest subiect este legitim. Nu știu cât de masiv este la acest moment sau care este potențialul de creștere. În același timp, chiar dacă lucrăm de multe ori cu simboluri, așa cum sunt declarațiile pentru unire semnate de primarii moldoveni, relevantă într-un final este voința oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Mai trebuie spus un lucru, propaganda rusă speculează orice pas greşit pentru a otrăvi prietenia şi relaţiile dintre Bucureşti şi Chișinău şi pentru a produce neîncredere în ochii partenerilor europeni în acţiunile României faţă de R. Moldova. Totuși, partidele care susțin relația cu România sau relația cu UE ar trebui să privească mai atent la viitorul apropiat și să înceapă să lucreze la o coaliție proeuropeană. Ca oficial european îmi doresc ca între România şi R. Moldova să nu mai existe niciodată graniţa sovietică de sârmă ghimpată, ci graniţa ştearsă de tip spațiu Schengen, dintre două state membre ale UE.

Părerea mea este că, dincolo de teza unionistă, ar trebui să ne concentrăm pe soluții la problemele R. Moldova, lucru pe care România îl face de mult timp: sprijinim țara vecină cu fonduri, ajutor material și tehnic, susținem Chișinăul în cadrul UE și ne preocupăm de soarta cetățenilor de peste Prut, mulți dintre ei deținători de pașapoarte românești. Cred că relația dintre România și R. Moldova este la fel ca aceea a doi frați ajunși la maturitate”, a mai adăugat europarlamentarul.

Interviul integral AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md