19:55:34 28.03.2024
Stiri

Liderul PLDM: „Decizia CEC este ILEGALĂ. Un atentat grav la democrație”

Politică 13.01.2018 13:45 Vizualizări1896 Autor: Ziarul National
Liderul PLDM: „Decizia CEC este ILEGALĂ. Un atentat grav la democrație”


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru, califică decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a refuza înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt drept ilegală.

Într-o postare pe Facebook, Viorel Cibotaru îndeamnă ambasadelor străine acreditate la Chișinău, instituțiilor europene și internaționale să trateze acest fapt ca pe „un atentat grav la democrație și să impună instituțiilor politice de la Chișinău reconsiderarea acestei decizii”.

CITIȚI și Cum și-a argumentat CEC decizia de a RESPINGE înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt

„Refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul de inițiativă privind organizarea referendumului consultativ în problema sistemului electoral, inițiat de societatea civilă, este dovada supremă a uzurpării puterii și controlului total al Partidului Democrat asupra instituțiilor statului. Păstrarea sistemului mixt de vot, contrar opoziției societății și a partenerilor străini, pune serioase semne de întrebare privind intențiile PD și corectitudinea viitoarei campanii electorale. Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă decizia CEC pe care o califică ilegală. PLDM constată că CEC s-a transformat, în felul aceasta, într-o instituție docilă puterii și conjură pentru conservarea pseudo-supremației Partidului Democrat, fapt imoral și ilegal deopotrivă”, acuză liderul liberal-democraților.

Viorel Cibotaru îndeamnă societatea civilă să lupte în continuare pentru dreptul său de a trăi într-o societate democratică: „Am încurajat organizarea acestui referendum și credem în continuare că o societate civilă puternică poate imprima țării o nouă direcție. Am considerat că politicul trebui să stea departe de această inițiativă pentru a oferi legitimitatea supremă cetățenilor să decidă asupra unei chestiuni care vizează esența democrației. Constatăm cu îngrijorare că politicul și societatea civilă s-a distanțat enorm. Cineva va trebui să cedeze. În același timp, avertizăm că nimeni și niciodată nu a reușit să învingă propriul popor. Pentru noi alegerea este simplă. PLDM este de partea alegătorilor și poporului său”.

CITIȚI și Explicația președintelui CEC privind neînregistrarea grupului de inițiativă: „Nu s-a venit cu o soluție privind efectele ABROGĂRII sistemului mixt”

PLDM îi mai solicită Parlamentului să analizeze decizia CEC, „indiferent de opoziția majorității PD”, iar președintelui republicii, ca și garant al suveranității, „să-și depășească condiția de servant al partidelor politice și să-și amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o țară democratică”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md