11:10:14 29.03.2024
Stiri

OFICIAL // Alexandru Spiridon este noul SELECȚIONER al naționalei. Care e durata CONTRACTULUI și OBIECTIVUL impus de FMF

Sport 12.01.2018 14:35 Vizualizări2519 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Alexandru Spiridon este noul SELECȚIONER al naționalei. Care e durata CONTRACTULUI și OBIECTIVUL impus de FMF captură privesc.eu


Fostul antrenor secund al echipelor Șahtior Donețk și Zenit Sankt Petersburg, Alexandru Spiridon, a fost numit astăzi în calitate de selecționer al echipei naționale de fotbal a R. Moldova.

Antrenorul, care a marcat primul gol din istoria naționalei noastre de fotbal, a semnat un contract pentru o perioadă de un an de zile, cu opțiunea de prelungire pentru încă un an. Clauza de prelungire a contractului se va activa imediat, dacă „tricolorii” vor ocupa primul loc în grupa preliminară a Diviziei D a Ligii Națiunilor, competiție care va debuta în acest an.

„Membrii Comitetului Executiv al FMF au votat unanim ca Alexandru Spiridon să fie noul selecționer. Cu toții îl cunoașteți foarte bine pe Alexandru, mai ales că are o experiență foarte bogată. A marcat primul gol din istoria naționalei noastre, a câștigat de mai multe ori campionatul în Ucraina cu Șahtior, dar și Cupa UEFA. Suntem bucuroși că a acceptat această funcție. Negocierile nu au durat prea mult și asta pentru că Alexandru știe unde a făcut primii pași în fotbal. Fotbalul moldovenesc trebuie de ajutat de cei care s-au consacrat deja. Așa antrenori ca Alexandru trebuie să fie de folos republicii noastre”, a declarat președintele FMF, Pavel Ciobanu, în cadrul conferinței în care l-a prezentat pe noul selecționer.

Potrivit lui Ciobanu, contractul cu Spiridon a fost semnat pentru un an, cu opțiunea de a fi prelungit cu încă un an. „Am semnat un contract 1+1. Noi eram gata să semnăm și pentru trei ani, mai ales că-l cunoaștem foarte bine pe Alexandru. La timpul potrivit vom lua împreună cea mai bună decizie. Obiectivul noului selecționer este clasarea pe primul loc în grupa noastră de la Cupa Națiunilor. Vom juca în grupă cu echipe de talia noastră. Un alt obiectiv al nostru este să aducem lumea la stadion atunci când joacă echipa națională. Oamenii nu trebuie să vină să-l vadă pe Bale, dar pe jucătorii noștri. Noi, atunci când împreună jucam în campionatul Uniunii Sovietice, aveam mereu stadionul plin. Prin jocul echipei noastre vream să readucem oamenii la stadion”, a punctat Ciobanu.

La rândul său, Spiridon a menționat că a fost abordat de Pavel Ciobanu, fostul său coleg de la echipa Nistru, la finele anului trecut. Totuși, acesta nu a acceptat să poarte negocieri atât timp cât mai era în vigoare contractul cu Igor Dobrovolshi. „Ne-am revăzut acum câteva zile și mi-am dat acordul. Pentru mine este o aventură interesantă această Ligă a Națiunilor, care va debuta anul acesta. Moldova ar putea furniza o surpriză în această competiție. Deja i-am convocat pe unii jucători într-un cantonament la Vadul lui Vodă. Luni o să-i văd la față pe fotbaliștii convocați. Vă spun că, în afară de Alexandru Epureanu, Artur Ioniță și Alexandru Gațcan nu cunosc pe nimeni. Avem două meciuri în cantonamentul din Antalya cu Azerbaidjan și Coreea de Sud. La mine vor juca doar cei care sunt cel mai bine pregătiți la ora meciului”, a spus selecționerul.

Acesta a confirmat că obiectivul său este clasarea pe primul loc în grupă la Liga Națiunilor și a lăsat să se înțeleagă că, dacă nu îndeplinește acest obiectiv, atunci ar putea pleca. „Dacă ne vom clasa pe primul loc în grupă și vom accede în play-off, atunci voi avea o discuție cu Pavel Ciobanu și vom decide ce facem mai departe. Eu vreau ca să ne schimbăm mentalitatea noastră. Când eram la Șahtior, vedeam cum plâng brazilienii pe care îi pregăteam, atunci când nu erau convocați la națională. Plângeau de bucurie și cei care erau chemați. Vreau ca și jucătorii noștri să fie mândri atunci când sunt convocați. Eu urmăream meciul cu Austria de pe teren propriu și vedeam cum jucătorii se uitau la acel 0-0 de pe tabelă… Noi nu trebuie să ne gândim să scoatem un egal, dar trebuie să-i batem pe toți la noi acasă, să avem mentalitate de învingători”, a conchis Spiridon.

În staff-ul tehnic al echipei naționale va mai intra fostul mijlocaș Andrei Martin, dar și antrenorul de portari Sergiu Botnăraș. Spiridon mai caută un preparator fizic foarte bun, precum și un asistent.

De menționat că reprezentativa R. Moldova va evolua în ultima divizie valorică din care mai fac parte alte 15 naţionale: Azerbaidjan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Insulele Feroe, Luxemburg, Kazahstan, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino şi Gibraltar.

Echipele vor fi împărţite în patru divizii valorice, A, B, C şi D, pe baza coeficientului naţional, valabil la încheierea actualelor preliminarii europene ale Cupei Mondiale din 2018 (15 noiembrie 2017). Primele două divizii, A şi B, vor avea în componenţă 12 echipe, împărţite în patru grupe de câte trei echipe. Divizia C va avea 15 echipe, cu o grupă de trei şi alte trei grupe de câte patru echipe.

Ultimul eşalon valoric, Divizia D, va avea 16 formaţii, împărţite în patru grupe de câte patru, cu un sistem de promovare/retrogradare la finalul fiecărei ediţii. În acest moment al preliminariilor pentru CM 2018, găzduit de Rusia, dacă ar fi fost deja implementată competiţia, R. Moldova ar fi în eşalonul al treilea valoric, alături de Ungaria, Danemarca, Grecia, Albania, Serbia, Muntenegru, Israel, Scoţia, Bulgaria, Norvegia, Cipru, Lituania, Azerbaidjan şi Belarus.

Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franţa, Elveţia, Italia, Anglia, Polonia, Croaţia, Islanda, Suedia ar alcătui grupa A, în timp ce Slovacia, Rusia, Olanda, Ucraina, Bosnia-Herţegovina, Austria, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Ţara Galilor, Cehia şi Slovenia ar face parte din grupa a doua valorică. Faza grupelor va avea loc din septembrie 2018 până în noiembrie 2018, iar Final Four-ul, valabil doar pentru Divizia A, în iunie 2019. Câştigătoarele grupelor din Diviziile B, C, D promovează, echipele clasate pe ultimele locuri în fiecare grupă în Diviziile A, B, C retrogradează.

Liga Naţiunilor va oferi capii de serie la preliminariile europene ale turneelor finale ale Campionatelor Europene şi Mondiale, dar şi patru din cele 24 de echipe participante la Campionatul European din 2020.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md