07:15:49 25.04.2024
Stiri

ONG-urile din R. Moldova, în apărarea UE: „Doar guvernarea și sistemul judiciar sunt RESPONSABILI pentru eșecurile din justiție”

Politică 11.07.2018 19:10 Vizualizări1434 Autor: Ziarul National
ONG-urile din R. Moldova, în apărarea UE: „Doar guvernarea și sistemul judiciar sunt RESPONSABILI pentru eșecurile din justiție”
Poză simbol


Câteva zeci de organizații neguvernamentale din R. Moldova, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, îşi declară profunda îngrijorare și indignare în legătură cu „eschivarea guvernării din R. Moldova de la responsabilitatea pentru eșecul reformei justiției și plasarea acesteia pe partenerii de dezvoltare și societatea civilă”.

Într-o declarație semnată astăzi de 28 de ONG-uri, printre care Centrul pentru Resurse Juridice, „Expert-Grup”, Transparency International Moldova, IDIS „Viitorul” și Fundația Est-Europeană, se face referire la un comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău în care se spune că Rezoluția din 5 iulie a Parlamentului European este „incorectă” față de Guvern, „politizată” și ar reprezenta „o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova”.

În același comunicat se mai menționează că prim-ministrul a atenționat ambasadorii UE că „dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este responsabilitatea atât a Guvernului, cât și a partenerilor europeni, și a reprezentanților societății civile care au participat la realizarea reformei justiției”. De asemenea, prim-ministrul a constatat că informațiile pe care le transmite Delegația UE la Chișinău oficialilor europeni sunt incomplete și a rugat ca „această abordare să fie revăzută, iar notele transmise să fie obiective”.

CITIȚI și Declarația Guvernului, după întrevederea dintre Pavel Filip și ambasadorii UE acreditați la Chișinău

Drept urmare, ONG-urile se declară indignate vizavi de „modalitatea în care a ales Guvernul și guvernarea în ansamblu să reacționeze la rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 și la poziția UE cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor din mun. Chișinău exprimată de ambasadorii UE acreditați în Republica Moldova, precum și limbajul fără precedent la care a recurs un oficial de rang înalt al Republicii Moldova, aducând învinuiri tendențioase cu privire la modul de informare a oficialilor europeni de către Delegația UE de la Chișinău, dând chiar instrucțiuni diplomaților străini ce tip de informații să transmită aceștia instituțiilor UE”.

„Remarcăm că astfel de practici îngrijorătoare de comunicare sunt inadmisibile în conformitate cu uzanțele diplomatice și neconforme spiritului relațiilor bilaterale și a valorilor prevăzute de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, punând în pericol bunele relații cu un partener cheie pentru dezvoltarea durabilă a țării”.

De asemenea, semnatarii declarației își exprimă îngrijorarea cu privire la „eschivarea guvernării de la responsabilitatea pentru starea de lucruri în justiție, pasând responsabilitatea pentru eșecurile reformei în justiție către partenerii de dezvoltare și reprezentanții societății civile”.

CITIȚi și DOC // TEXTUL Rezoluției cu privire la R. Moldova, adoptată de Parlamentul European: Comisiei Europene i se cere să SUSPENDE întreg sprijinul bugetar pentru R. Moldova

„Sunt inacceptabile remarcile cu privire la responsabilitatea partenerilor europeni și a societății civile pentru lipsa progreselor în justiție, care nu au fost realizate de deplin în principal din cauza lipsei voinței politice sau, și mai rău, din cauza existenței unei voințe politice proaste. Aluziile tendențioase ale prim-ministrului precum că reforma justiției a eșuat din cauza implicării societății civile sugerează lipsa de respect față de un principiu fundamental al oricărei democrații - transparența decizională prin implicarea societății civile, dar și lipsa unei înțelegeri clare cu privire la rolul societății civile într-o societate democratică și a calității transparenței decizionale în Republica Moldova. Luarea deciziilor de interes public fără implicarea societății civile este un atribut al regimurilor autoritare. Suntem nevoiți să atragem atenția Guvernării și opiniei publice la faptul că responsabilitatea pentru reformele în justiție este doar a autorităților naționale – Parlamentul, Guvernul și, în mare măsură, a sistemului judiciar. Guvernul, majoritatea parlamentară și guvernarea actuală în ansamblu poartă cea mai mare responsabilitate prin nepromovarea reformelor sistemice și a politicilor menite să asigure funcționarea independentă a justiției și a instituțiilor de drept, libere de influența grupurilor economice și politice afiliate. De asemenea, acestea poartă responsabilitatea prin neutilizarea tuturor instrumentelor pe care le are Guvernul și Parlamentul pentru a preveni implementarea unor decizii judecătorești care atacă dreptul fundamental al cetățenilor de a alege și de a fi ales. În justiție au fost instituite practici periculoase și a crescut influența politică asupra judecătorilor și procurorilor, fenomen specific întregului aparat de stat”, cităm din document.

CITIȚI și Ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, întrevedere de urgență cu Pavel Filip. Ce MESAJ i-au transmis premierului



„Reamintim că valorile fundamentale pe care este bazată Uniunea Europeană, împărtășite de toate statele membre, dar și asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE sunt: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. Astfel, solicităm Guvernării și tuturor autorităților Republicii Moldova să respecte aceste valori, să renunțe la practicile instituite în ultimii ani care contravin acestor valori și să asigure aplicarea acestor valori în viață în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, încheie declarația societății civile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md