Principală  —  IMPORTANTE   —   Europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Cerem membrilor…

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Cerem membrilor Parlamentului R. Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot”

Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, a anunțat că în cadrul ședinței de marți, 8 decembrie, a Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu R. Moldova s-a discutat mai multe subiecte importante ce vizează R. Moldova.

Astfel, în cadrul ședinței s-a discutat despre votul majorității Parlamentului prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost trasferat în subordinea Parlamentului R. Moldova, oferirea sprijinului Parlamentului European R. Moldova, Pactul Ecologic European.

Totodată, potrivit lui Mureșan, în cadrul ședinței, a participat și președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu.

Europarlamentarul susține că „este inacceptabil votul majorității Parlamentului R. Moldova – controlată de președintele socialist încă în funcție, Igor Dodon , prin care SIS a fost transferat din subordinea președintelui, în subordinea Parlamentului R. Moldova”.

„Igor Dodon a pierdut alegerile, dar nu vrea să piardă prerogativele prezidențiale, așa că încearcă să le ia împreună cu el. Într-o democrație, odată ce ai pierdut alegerile prezidențiale, trebuie să accepți transferul transparent de putere către succesorul tău (…)

O astfel de decizie duce inevitabil la o scădere a încrederii instituțiilor europene în Parlamentul Republicii Moldova. Odată ce îți pierzi credibilitatea pe plan internațional ca instituție democratică, o vei câștiga înapoi foarte greu. Cerem membrilor Parlamentului Republicii Moldova să respecte legea și voința oamenilor exprimată la vot.”, a spus Mureșan într-o postare pe Facebook.

Totodată, europarlamentarul susține că președinta aleasă, Maia Sandu, va avea sprijinul Parlamentului European pentru implementarea reformelor de care R. Moldova are nevoie.

„Avem acum posibilitatea unei colaborări strânse cu președintele Republicii Moldova, un președinte care are o agendă europeană și care își dorește o relație strânsă cu partenerii internaționali. Am spus în cadrul reuniunii că rezultatul alegerilor prezidențiale este foarte important pentru Republica Moldova, dar este foarte important și pentru Uniunea Europeană. Republica Moldova este un vecin la granițele Uniunii Europene. O Republică Moldova stabilă la granițele noastre contribuie inclusiv la stabilitatea din interiorul Uniunii”, a menționat Mureșan.

De asemenea, Siegfried Mureșan spune că instituțiile europene sunt pregătite să ajute R. Moldova în combaterea pandemiei de coronavirus, pentru întărirea sistemului medical, în economie, dar și în combaterea dezinformării și a știrilor false”.

În cadrul ședinței de astăzi s-a mai discutat și despre Pactul Ecologic European. Europarlamentarul susține că Maia Sandu s-a arătat interesată să susțină obiectivele Pactului Ecologic European prin măsuri implementate în R. Moldova.

„I-am transmis că sprijinim Republica Moldova în eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Raportul coordonat de mine privind finanțarea Pactului Ecologic European și aprobat de Parlamentul European prevede că putem ajuta țările din Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova, în atingerea obiectivelor de mediu”, a menționat Mureșan.

La ședințele Parlamentului din 3 și 4 decembrie, deputații PSRM împreună cu cei din Partidul Politic Șor și Pentru Moldova au votat împreună mai multe proiecte de lege, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul prin care SIS-ul să fie scos din coordonarea președintelui R. Moldova, modificare, care însă, a fost suspendată de Curtea Constituțională.