Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile premierului interimar după…

VIDEO Declarațiile premierului interimar după ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență

Foto-simbol

Premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a făcut marți, 13 aprilie, declarații de presă după ședința Centrului Unic de Comandă a stării de urgență. Premierul interimar a prezentat informații actualizate cu privire la evoluția pandemiei COVID-19 pe teritoriul R. Moldova și încălcările depistate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

În cadrul briefingului de presă, premierul interimar a precizat că din numărul celor testați pozitiv, 9 persoane sunt personal auxiliar din sistemul de sănătate.

Potrivit colegilor de la MSMPS faptul că deja nu mai avem medici testați pozitivi, s-ar putea să se datoreze vaccinării. După cum vedeți, vaccinul totuși își face efectul, cel puțin în rândul lucrătorilor medicali”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Prim-ministrul interimar a precizat că angajații din cadrul MAI au depistat mai multe teste false COVID.

De la 1 aprilie până în prezent, în Republica Moldova au intrat aproape 70 mii de cetățeni. Oamenii legii au depistat 122 de teste false la Covid. Specialiștii MAI anchetează o rețea întreagă care oferă contra cost testul negativ. ANSP a efectuat 27 de controale inopinate, identificând 5 neconformități, dintre care 3 instituții medicale private și 2 instituții preșcolare”, a mai declarat Aureliu Ciocoi.

Potrivit premierului interimar, per total, au fost prescrise amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei, pentru nerespectarea normelor sanitar-epidemiologice impuse în perioada stării de urgență.

Prim-ministrul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, a convocat marți, 13 aprilie, membrii Centrului Unic de Comandă a stării de urgență în ședință.

Joi, 8 aprilie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că a fost anulat punctul din decizia instituirii stării de urgență care interzicea aflarea cetățenilor în parcuri și restricțiile pe domeniul de competenţă al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, din Dispoziția nr. 1 din 1 aprilie.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.