Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta R. Moldova, Maia Sandu,…

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles, la întrevederea cu Josep Borrell: „R. Moldova contează pe sprijinul european în consolidarea sectorului energetic”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu ,a avut miercuri, 15 decembrie, la Bruxelles, o întrevedere cu Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Potrivit unei note informative emisă de Președinție, discuțiile au vizat evoluțiile de securitate din regiune și intensificarea cooperării cu UE în 2022.

Șefa statului moldovean Maia Sandu i-a mulțumit oficialului Borell pentru susținerea oferită Republicii Moldova pe parcursul acestui an, inclusiv pentru a face față crizei energetice.

„I-am transmis că țara noastră contează pe sprijinul european în consolidarea sectorului energetic, proces prin care vrem să diversificăm sursele de energie, iar astfel să asigurăm independența energetică a țării”, a menționat doamna Maia Sandu.  

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, se va afla în zilele de 14 și 15 decembrie la Bruxelles, unde va participa la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).

Potrivit unei note informative a Președinției, pe durata vizitei, sunt planificate mai multe întrevederi cu șefi de state și de guverne din țările PaE și UE, precum și cu înalți oficiali ai Uniunii Europene.

Pe 14 decembrie, președinta Maia Sandu va ține un discurs în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a CORLEAP – Conferința autorităților regionale și locale din Parteneriatul Estic, care întrunește primari și lideri locali din regiune și din statele europene. Pe 15 decembrie, șefa statului va participa, alături de omologii săi din alte țări, la Summitul Parteneriatului Estic, unde de asemenea va ține un discurs.

Din delegația R. Moldova mai fac parte Cristina Gherasimov, secretară generală a Aparatului Președintelui, Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasadoarea Daniela Morari, șefa misiunii R. Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Liderii Ucrainei, Georgiei și Moldovei au făcut lobby la Uniunea Europeană, în cadrul summitului „Parteneriatului Estic”, pentru a li se permite să înceapă negocierile de a adera la UE, informează Reuters.

Președintele României Klaus Iohannis a declarat miercuri, înaintea participării la summit, că va milita pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și ca va cere ca UE să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii UE, scrie Digi24.