Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Parlamentului European va întreprinde…

Președinta Parlamentului European va întreprinde o vizită la Chișinău: „R. Moldova necesită o atenție specială”

Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, va întreprinde, în perioada următoare, o vizită la Chișinău. Într-un interviu pentru un grup de jurnalişti din România, Polonia şi Lituania, Metsola a declarat miercuri, 12 octombrie, la Bruxelles, că R. Moldova necesită o atenţie specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina şi a problemelor cu alimentarea cu electricitatea, se confruntă cu o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, scrie Agerpres.

Cu acelaşi prilej, preşedinta PE a mai spus că va efectua o vizită în R. Moldova în următoarele două săptămâni.

„Din punctul meu de vedere, R. Moldova necesită o atenţie specială (…) Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina (…), ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România şi plăteşte pentru ea la preţul pieţei. Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi R. Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a declarat Roberta Metsola.

Ea a adăugat că „leadership-ul de care au dat dovadă ţări ca Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria ne-a arătat că solidaritatea funcţionează cu adevărat în Europa”.

Roberta Metsola a mai precizat că, din perspectiva sa, „PE a fost mereu în frunte în termeni de a duce mai departe aderarea Ucrainei şi R. Moldova din prima zi, a creşte sancţiunile şi vizibilitatea pentru ce se întâmplă cu Ucraina din punct de vedere financiar şi militar”.

Întrebată dacă este de acord cu propunerile avansate de unii eurodeputaţi, între care şi români, de a acorda acces Ucrainei şi R. Moldova la beneficii care merg dincolo de acordurile de asociere la UE, precum apartenenţa la piaţă unică a UE, Metsola a răspuns că „extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat”.

„Cunosc, am văzut din experienţa mea efectul transformator asupra unei ţări pe care procesul de aderare îl poate avea. Ceea ce am văzut, de asemenea, este viteza cu care Ucraina şi R. Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comparativ cu un proces normal de extindere. Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune (că este vorba de) adaptarea vitezei noastre cu a acelor ţări”, a mai declarat Metsola.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.