Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   A fost decisă certificarea operatorului…

A fost decisă certificarea operatorului sistemului de transport a energiei electrice Î.S. Moldelectrica. Ce prevede modelul Operatorului de sistem independent

A fost emisă de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 11 iulie hotărârea privind certificarea operatorului sistemului de transport (OST) a energiei electrice Î.S. „Moldelectrica”, conform modelului „Operatorului de sistem independent”.

Obligația de separare a operatorului sistemului de transport a energiei electrice este o cerință prevăzută atât de Pachetul Energetic III al Uniunii Europene și de Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice, cât și un angajament asumat de Guvernul R. Moldova odată cu aderarea la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.

Modelul de separare „operator de sistem independent” presupune că întreprinderea electroenergetică ce nu are în proprietate rețea de transport poate desfășura activitatea de transport a energiei electrice pe rețeaua transmisă în gestiune de către proprietar. Totodată, acest model prevede un set de reguli care asigură independența operatorului faţă de orice interese legate de furnizarea și producerea energiei electrice și a gazelor naturale și permite întreprinderilor integrate pe verticală sau proprietarilor rețelelor de transport să-și păstreze dreptul de proprietate asupra activelor, asigurând, în același timp, o separare efectivă a intereselor, cu condiţia că operatorul sistemului independent va desfășura toate activităţile specifice, aplicând reglementări detaliate și mecanisme ample de supraveghere exercitate de autorităţile de reglementare.

Astfel, potrivit unui comunicat al ANRE, compania Î.S. „Moldelectrica” a confirmat independența sa în raport cu întreprinderile electroenergetice care desfășoară activități în domeniul furnizării sau producerii energiei electrice și gazelor naturale.

În același timp, proprietarul rețelei de transport a energiei electrice, care potrivit legislației este statul, reprezentat prin Ministerul Energiei, și-a asumat asigurarea cooperării şi sprijinul necesar în vederea îndeplinirii atribuţiilor operatorului de sistem independent, furnizarea informaţiilor relevante, oferirea garanţiilor pentru facilitarea finanţării în eventualitatea extinderii reţelei electrice de transport,  asumarea responsabiliății neimplicării în activitatea operațională a întreprinderii etc.