Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Academicianul Ion Tighineanu a fost…

Academicianul Ion Tighineanu a fost reales Președinte al Academiei de Științe a Moldovei

Sursa foto: Academia de Științe a Moldovei

Academicianul Ion Tighineanu a fost reales sâmbătă, 18 noiembrie, în cadrul Adunării Generale, sesiunea a XIII-a, pentru a ocupa funcția de Președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), potrivit unui comunicat al Instituției.

În total, au fost eliberate 89 de buletine de vot, după procesarea cărora au fost consemnate în procesul-verbal următoarele rezultate: 81 de voturi pentrum, 6 voturi – împotrivă și 2 voturi – abținere.

Adunarea Generală a AȘM, care alege Președintele instituției, este compusă din 119 persoane: 37 academicieni, 37 de membri corespondenți și 45 de cercetători științifici, membri ai celor trei secții de științe.

Acesta este al doilea mandat al lui Ion Tighineanu pentru funcția de președinte al AȘM. El a ocupat până în 2019, când a fost ales pentru primul său mandat, funcția de președinte interimar al Academiei, iar din 2004 a ocupat fotoliul de vicepreședinte al instituției.

Tighineanu este deţinător al Premiului Naţional al R.i Moldova în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii, Diplomei de Merit a CSŞDT şi Ordinului „Gloria Muncii”. A fost nominalizat „Savantul Anului 2005” în domeniul ştiinţelor reale, fiind și autorul a sute de lucrări științifice.

Conform Codului cu privire le știință și inovare al R. Moldova, președintele Academiei de Științe este ales de Adunarea generală prin vot secret, pentru o perioadă de 4 ani, fiind responsabil în fața Adunării generale și Guvernului de activitatea sa.