Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Andrei Spînu acuză că licitația…

Andrei Spînu acuză că licitația pentru spațiile comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău ar fi fost sabotată. APP urmează să anunțe organizarea unei licitații noi

Luni, 19 februarie, la ora 15:00, a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru participarea la licitația spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Totuși, potrivit ministrului Infrastructurii, din cauza faptului că au aplicat doar două companii, va fi creată o nouă licitație.

Astfel, Andrei Spînu consideră că licitația a fost sabotată.

„Am avut mai multe discuții cu Agenția Proprietății Publice referitoare la procedura de organizare a licitației și la aplicanți. Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, afirmă ministrul Infrastructurii.

Din acest motiv, s-a luat decizia de a organiza o nouă licitație, care va fi anunțată oficial mâine.

„În acest sens, am agreat ca mâine, marți, Agenția Proprietății Publice să anunțe calendarul pentru organizarea unei noi licitații care să asigure participare cât mai largă a companiilor din domeniu, dar și respectarea tuturor rigorilor pentru buna organizare a procesului”, informează Spînu.

ZdG a constatat că, în noiembrie 2023, la Chișinău a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Lagardère Group este un conglomerat francez cu sediul în Paris, care deține diverse afaceri în media și, de asemenea, o participație indirectă de 15,1 % la compania aeronautică și de apărare EADS.

Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău a anunțat pe 18 ianuarie inițierea procesului de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea „activelor neutilizate” din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca „Zona Sterilă” și „Zona Duty Free”.

În incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie pentru următorii 3 ani este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a „serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional”.

Conform Caietului de sarcini publicat, prețul lunar al unui metru pătrat începe de la 200 de lei pentru spațiul cantinei și ajunge până la 1600 de lei pentru un metru pătrat în magazine.

Cuantumul de pornire al chiriei lunare pentru cele 10 spații care fac obiectul locațiunii este de 157 096,5 euro pe lună, fără TVA. Valoarea chiriei este stabilita pentru un trafic de 2.8 milioane de pasageri.

„Cu fiecare creștere de 100 de mii de pasageri, chiria anuală pentru un an calendaristic se va mari cu 2% anual. În cazul scăderii traficului de pasageri chiria va rămâne neschimbată”, se arată în document.