Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul Popular Rus, în frunte…

Consiliul Popular Rus, în frunte cu Patriarhul Kirill, a emis un ordin prin care numește războiul din Ucraina „un război sfânt” care protejează lumea de Occidentul „căzut în satanism”

Foto: Washington Post

În cadrul Congresului Consiliului Popular Rus „Prezentul și viitorul lumii rusești” care a avut loc la 27 martie 2024 la Moscova, sub președinția Patriarhului Kirill a fost aprobat un Ordin prin care războiul din Ucraina a fost „declarat” un război „sfânt” care „apără” lumea de Occidentul „căzut în satanism”.

Ordinul, publicat pe site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei, descrie războiul din țara vecină drept „o nouă etapă a luptei de eliberare națională a poporului rus împotriva regimului criminal de la Kiev și a Occidentului colectiv din spatele acestuia”.

Din punct de vedere spiritual și moral, operațiunea militară specială este un Război Sfânt, în care Rusia și poporul său, apărând spațiul spiritual unificat al Rusiei Sfinte, îndeplinesc misiunea „Sfântului”, protejând lumea de asaltul globalismului și de victoria Occidentului căzut în satanism”, se arată în document.

Același ordin stipulează că una din obiectivele principale ale politicii externe a Rusiei ar trebui să devină „reunificarea poporului rus”, care, potrivit documentului, se referă la „toți slavii de est – descendenți ai Rusiei istorice”.

„Rusia ar trebui să devină unul dintre centrele principale ale lumii multipolare, conducând procesele de integrare și asigurând securitatea și dezvoltarea stabilă în întregul spațiu post-sovietic. (…) Rusia ar trebui să reglementeze echilibrul intereselor strategice și să acționeze ca un bastion al securității și al unei ordini mondiale echitabile în noua lume multipolară.

Reunificarea poporului rus ar trebui să devină una dintre sarcinile prioritare ale politicii externe a Rusiei. Rusia ar trebui să revină la doctrina trinității poporului rus, care există de mai bine de trei secole, conform căreia poporul rus este format din Marii Ruși, Maloreni și Bieloruși, care sunt ramuri (subetnii) ale unui singur popor, iar conceptul de „rus” se referă la toți slavii de est – descendenți ai Rusiei istorice. (…) Doctrina trinității ar trebui să fie legiferată, devenind parte integrantă a sistemului rus de drept. Trinitatea ar trebui să fie inclusă în lista normativă a valorilor spirituale și morale rusești și să primească o protecție juridică corespunzătoare”, scrie în ordin.

Patriarhul Kirill este un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin și un susținător al invaziei ruse în Ucraina. El i-a criticat anterior pe cei care se opun războiului. Totodată, acesta a declarat că soldații ruși care vor muri în războiul împotriva Ucrainei „vor fi curățați de toate păcatele lor”, la câteva zile după ce armata rusă a atacat Ucraina.

Papa Francisc, un oponent vocal al războiului a condamnat poziția patriarhului Kirill în mai multe discursuri publice, inclusiv la începutul lunii septembrie 2022, când a spus că „Dumnezeu nu susține războiul”.