Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia Națională pentru Integrare Europeană…

Comisia Națională pentru Integrare Europeană are nouă membri noi – DOC

Președinta țării, Maia Sandu, a convocat joi dimineața, 4 august, Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), pentru a aproba mai multe decizii ce vizează procesul de euro-integrare a R. Moldova. Una dintre deciziile anunțate în cadrul ședinței a fost cea privind extinderea componenței CNIE.

Astfel, potrivit instituției prezidențiale, din Comisie vor face parte și reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile – nouă membri noi:

  • Irina Vlah, guvernatorul Găgăuziei;
  • Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei;
  • Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM);
  • Viorel Furdui, directorul executiv al CALM;
  • Iulian Groza, reprezentantul Platformei Naționale a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic;
  • Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea discriminării și asigurarea egalității;
  • Dmitri Lecartev, administratorul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova;
  • Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova;
  • Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova.

De asemenea, în cadrul ședinței s-au discutat modificările propuse în cadrul consultărilor publice pentru completarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a R. Moldova la UE.

Potrivit instituției prezindențiale, Planul conține acțiuni care trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul de aderare a R. Moldova, în mai multe domenii:

  • Reforma justiției și combaterea corupției;
  • Remedierea deficiențelor în legislația electorală;
  • De-oligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor;
  • Consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice;
  • Implicarea societății civile în procesele decizionale, precum și
  • Consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

Planul a fost aprobat și va fi publicat după includerea modificărilor adoptate la ședința din 4 august, susține Președinția. Tot pe 4 august a fost discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni.

„Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară, pe care vom avansa în ritm susținut, în pofida circumstanțelor complicate în care ne aflăm în prezent. Vrem, astfel, să le oferim cetățenilor perspectiva unui trai mai bun și mai multe oportunități aici, acasă”, a menționat președinta Maia Sandu în cadrul ședinței.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană este prezidată de președinta Maia Sandu. Din Comisie mai fac parte: prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, deputații Dumitru Alaiba, Adrian Băluțel, Vladimir Bolea, Lilian Carp, Doina Gherman, Liliana Nicolăescu-Onofrei, Dan Perciun, Olesea Stamate, viceprim-miniștrii Nicolae Popescu, Oleg Serebrian și Andrei Spînu și miniștrii Dumitru Budianschi, Sergiu Gaibu, Sergiu Litvinenco și Ana Revenco, secretarul general al aparatului președintelui R. Moldova, Cristina Gherasimov, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, precum și Adrian Lupușor, facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

Decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană a fost semnat de președinta Maia Sandu în aprilie 2022. Potrivit Președinției, Comisia va coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de țara noastră prin angajamentele față de Uniunea Europeană. Comisia națională pentru integrare europeană este prezidată de președinta Maia Sandu.

R. Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) pe 3 martie 2022. Documentul a fost semnat de președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu. Ulterior, R. Moldova a primit și completat chestionarul ce a constituit un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea R. Moldova.

Consiliul European a acordat R. Moldova joi, 23 iunie, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.