Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Delegația R. Moldova în Comisia…

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control cere, din nou, retragerea posturilor ilegale din Zona de Securitate

Delegația R. Moldova și-a reiterat solicitările privind retragerea necondiționată a posturilor ilegale din Zona de Securitate, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) din 22 septembrie 2022, anunță Biroul politici de reintegrare. Delegația R. Moldova a reiterat că „posturile instalate abuziv de către structurile de forță transnistrene” împiedică libera circulație și periclitează situația în Zona de Securitate.

„(…) Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a asigura retragerea posturilor ilegale din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În acest sens, reprezentanții Chișinăului au propus un nou proiect de decizie care să oblige Tiraspolul să se conformeze prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 și să renunțe la acțiunile sale unilaterale”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

Dezbaterile ce au urmat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) din 22 septembrie 2022, potrivit reprezentanților Biroului politici de reintegrare, „nu au adus părțile spre consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare”.

„Cel de-al doilea subiect important abordat la ședință privește incidentele recente de la postul de menținere a păcii din preajma localității Vadul lui Vodă. În vederea excluderii tensiunilor de acest gen, Comandamentul Militar Întrunit urmează să prezinte propuneri de ajustare a instrucțiunilor interne”, mai anunță Biroul politici de reintegrare.

Pe 15 septembrie, în cadrul ședinței CUC a fost abordat subiectul privind reținerea locuitorului satului Pârâta, Gurie Popa, la postul de menținere a păcii nr. 9-dreapta (podul peste Nistru din preajma orașului Vadul lui Vodă). Atunci, delegația R. Moldova declara că sunt inadmisibile asemenea situații tensionante pentru cetățeni la obiectivele gestionate de Forțele Mixte de Menținere a Păcii.

Sub acest aspect, părțile au dispus modificarea instrucțiunilor interne ale militarilor în așa fel încât cazuri similare să nu se mai întâmple.