Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentanții politici în procesul de…

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întâlnit la Tiraspol. Anunțurile făcute de părți după discuții

La Tiraspol a avut loc o întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Reprezentantul Chișinăului a fost vicepremierul Oleg Serebrian, din partea Tiraspolului a participat Vitalii Ignatiev, pretinsul ministru de externe din regiune, negocierile având loc la sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol la data de 24 martie, potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare. Instituția precizează că la eveniment au participat și „exponenți ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.”

În cadrul dialogului, Chișinăul a reabordat problema fermierilor din raionul Dubăsari, cu îndemnul de a fi întreprinse toate eforturile posibile în vederea rezolvării dificultăților pe care le întâmpină, oferirii accesului neîngrădit la terenuri, inclusiv în perioada desfășurării lucrărilor sezoniere și a prelucrării loturilor de pământ, precum și a asigurării implementării necondiționate și fără termene-limită a Deciziei protocolare din 25 noiembrie 2017, se precizează în comunicatul Biroului politici de reintegrare.

Temei liberei circulații i-a fost acordată o atenție distinctă, fiind enunțată interconectivitatea acesteia cu o mare parte din problemele înfruntate de către cetățeni în procesul deplasării în localitățile din regiunea transnistreană, necesitatea eliminării barierelor existente și a asigurării deplasării nestingherite a tuturor categoriilor de persoane, așa după cum are loc în deplasarea fără obstacole pe malul drept al Nistrului și prin punctele de trecere a frontierei de stat, anunță autoritățile de la Chișinău.

Totodată, a fost reiterat subiectul școlilor cu predare în limba română și indispensabilitatea asigurării desfășurării procesului educațional conform exigențelor în vigoare, cu dotarea acestora cu sedii adecvate și aprovizionarea cu facilitățile necesare, fiind exemplificat cazul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din or.Tiraspol care nu dispune de sală pentru activități sportive, sală de festivități și de o cantină proprie.

Autoritățile de la Chișinău au mai anunțat că s-au discutat măsurile de suport acordate pe ambele maluri ale Nistrului în vederea acomodării temporare în centrele de plasament și în locațiile private a refugiaților din Ucraina, fiind exprimat din partea Tiraspolului interesul de a beneficia de forme de asistență umanitară oferite în acest sens R. Moldova de către donatorii internaționali.

Biroul politici de reintegrare anunță că reprezentantul politic de la Tiraspol a accentuat tema importurilor diferitor categorii de mărfuri efectuate de către agenții economici din regiune și care, urmare a suspendării activității punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, asigură introducerea loturilor respective prin punctele vamale ale R. Moldova, fiind reiterat de către Chișinău că impedimente în proces nu se urmăresc, autorizarea și vămuirea având loc în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare, regiunea fiind aprovizionată cu produse alimentare, medicamente și alte mărfuri de uz necesar.

Negociatorii principali au agreat ca în perioada apropiată să fie relansată activitatea mai multor grupuri de lucru sectoriale (pe probleme economice, transport auto, ocrotirea sănătății, pe probleme bancare etc.) în vederea discutării la nivel de specialiști a problemelor de actualitate, Chișinăul lansând propunerea instituirii unor noi formate de dialog tehnic, cum ar fi crearea grupurilor de lucru în domeniul turismului și patrimoniului cultural, precizează Biroul politici de reintegrare. 

Ce a anunțat după întâlnire așa numitul minister al afacerilor externe de la Tiraspol

Într-un comunicat de presă publicat de așa numitul „minister al afacerilor externe din regiunea transnistreană” se notează că în cadrul negocierilor s-a pus accent pe tema importurilor diferitor categorii de mărfuri efectuate de către agenții economici din regiune. Reprezentanții Chișinăului au reiterat că statul nu pune impedimente în procesul de import al mărfurilor, autorizarea și controalele la vamă, având loc în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, regiunea fiind aprovizionată cu produse alimentare, medicamente etc.

Comunicatul emis de pretinsele autorități transnistrene transmite că „din cauza poziției neconstructive a Republicii Moldova, problema de lungă durată cu importul de semifabricate pentru plăcuțele de înmatriculare de tip transnistrean, precum și rații blocate la punctul de control Cuciurgani din decembrie anul trecut, nu poate fi rezolvată. Vitalie Ignatiev a cerut să minimizeze orice întârzieri cu importul de combustibil, alimente, echipamente în Transnistria.

În acest context, reprezentanții din stânga Nistrului au vorbit și despre „problema obstrucționării activității Uzinei Metalurgice din Moldova”. Partea transnistreană a subliniat necesitatea ridicării rapide a interdicțiilor nejustificate privind importul de materii prime, pentru nevoile întreprinderii.

Vasile Ursachi, stagiar ZdG