Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Ședința Cabinetului de miniștri.…

VIDEO Ședința Cabinetului de miniștri. Mai mulți secretari de stat, numiți și eliberați din funcție

Cabinetul de miniștri condus de prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întrunit joi, 12 august în ședință. Miniștrii au aprobat 14 proiecte de hotărâre și au numit și eliberat din funcție mai mulți secretari de stat.

LIVE TEXT:

Ora 16:02 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la aprobarea Avizului asupra amendamentelor
la proiectul de lege cu privire la Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000. Detalii aici.

„Este un document important pentru asistența macrofinanciară”, a declarat prim-ministra.

„La 22 decembrie 2022, mai multe magazine Duty free își vor sista activitata la expirarea licenței”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Budianschi.

Ora 16:02 Guvernul a aprobat proiectul pentru aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea
Consiliului de experți al Comitetului coordonator interdepartamental pentru asigurarea interacțiunii dintre Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 și serviciile specializate de urgență. Detalii aici.

Ora 16:00 Proiectul privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 1553/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă a transportatorilor față de călători, aprobat de Gvuern. Detalii aici.

Ora 15:58 Proiectul cu privire la aprobarea Programului național de securitate în domeniul aviației civile, aprobat de către Guvern. Detalii aici.

Ora 15:57 Guvernul a aprobat proiectul pentru aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind transportul aerian. Detalii aici.

„Vom putea avea zboruri directe din Chișinău spre SUA”, a declarat ministrul Spînu.

Ora 15:53 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul pentru aprobarea Regulamentului de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”. Detalii aici.

Ora 15:51 A fost aprobat proiectul cu privire la aprobarea Regulamentului Comandamentului Operațional Antiterorist. Detalii aici.

Ora 15:50 Guvernul a aprobat proiectul privind aprobarea normelor de asigurare cu echipament a militarilor din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri pe timp de pace. Detalii aici.

Ora 15:47 A fost aprobat proiectul pentru proiectul de lege privind aderarea Republicii Moldova la Tratatul cu privire la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (EUCARIS), semnat la 29 iunie 2000. Detalii aici.

Ora 15:45 Guvernul a aprobat proiectul cu privire la stabilirea domeniilor de competență ale viceprim-ministrului
pentru digitalizare și modificarea unor acte normative. Detalii aici.

Ora 15:43 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la modificarea unei hotărâri privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl. Potrivit proiectului, La punctul 2 din Hotărârea Guvernului nr. 575/1992 cu privire la acordarea de înlesniri colaboratorilor subdiviziunilor de risc deosebit, care s-au îmbolnăvit de boala actinică sau au devenit persoane cu dizabilități (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1992, nr. 9, art. 270), cu modificările ulterioare, subpunctul 23) se modifică după cum urmează: textul „500 de lei lunar” se substituie cu textul „80 % din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern”; textul „ , sunt beneficiare ale serviciului de asistență personală ori sunt beneficiare ale serviciului de îngrijire socială la domiciliu” se substituie cu cuvintele „sau sunt beneficiare ale serviciului de asistenţă personală”. Detalii aici.

Ora 15:40 Guvernul a aprobat proiectul cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru susținerea programelor raionale/municipale de granturi destinate organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor (număr unic 124/MECC/2021). Detalii aici.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor va aloca autorităților administrației publice locale mijloace financiare în sumă de 960,0 mii lei, prevăzute în bugetul de stat, în vederea susținerii programelor raionale/municipale de granturi destinate organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor.

Ora 15:38 Se propune eliberarea din funcție a lui Iurie Prisacari, reprezentant al Guvernului la Bălți. Eliberarea din funcția a Olesei Brânză, reprezentata Guvernului în teritoriu, Ion Chicu – reprezentant al Guvernului în teritoriu și Denis Carnovschi – reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Ora 15:36 Lina Gudima, șefa secției Farmacovigilență și studii Clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a fost numită în funcția de director interimar al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Ora 15:31 Octavian Rău va fi eliberat din funcția de director al ANRCETI, începând cu 26 august în baza cererii de demisie.

Ora 15:30 Vasile Cușca a fost eliberat din funcția de secretar de stat de la Ministerul Sănătății.

Ora 15:28 Adriana Cazacu-Țigaie a fost numită în funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării .

Ora 15:25 Sergiu Paiu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI, urmează a fi eliberat din funcție la data de 16 august.

Ora 15:24 Alexandru Oprea a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ora 15:21 Igor Curov a fost eliberat din funcția de secretar de stat din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ora 15:21 Vadim Gumene a fost ales în funcția de secretar de stat la ministerul Economiei.

Ora 15:20 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la restructurarea administrației publice centrale de specialitate.

Ora 15:13 Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prezintă proiectul cu privire la restructurarea administrației publice centrale de specialitate (număr unic 255/CS/2021). Detalii aici.

„Se modifică denumirea Ministerului Economiei și Infrastructurii în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Economiei. Ministerul Economiei va prelua de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul economie, domeniul infrastructura calității și supravegherea pieței și domeniul tehnologia informaţiei, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate. Se modifică denumirea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în Ministerul Educației și Cercetării și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Culturii. Ministerul Culturii va prelua de la Ministerul Educației și Cercetării domeniul cultură și patrimoniu național, iar de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – domeniul turism, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate. Se modifică denumirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Ministerul Sănătății și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua de la Ministerul Sănătății domeniul muncă, domeniul protecție socială și domeniul demografie, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate. Se modifică denumirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și se reorganizează prin dezmembrare (separare) și creare a Ministerului Mediului. Ministerul Mediului va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul protecția mediului și schimbări climaterice și domeniul resurse naturale, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul dezvoltare regională și domeniul planificare spațială, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate”, a declarat ministrul Spînu.

Ora 15:08 Premierul Natalia Gavrilița a declarat că în cadrul ședinței Guvernului miniștrii urmează să aprobe separarea Ministerelor Muncii, Culturii.

„La ministerul Muncii trebuie reorganizare. Datoria noastră este să fim activi. Vom aloca astăzi un milion de lei pentru programe pentru tineri. Consiliile raionale vor primi bani, dar nu toate. Suma pe care o alocăm astăzi va merge la consiliile care au programe pentru tineri ”, a menționat Gavrilița.

Ora 15:07 Ședința Guvernului a început.