Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Igor Dodon recunoaște public…

VIDEO Igor Dodon recunoaște public că a intervenit în procesul de autorizare a vaccinului Sputnik V în R. Moldova, dar acuză Președinția de încercări


Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, spune că socialiștii au intervenit pentru a împiedica reprezentanții Președinției să stopeze înregistrarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 Sputnik V. Mai mult, acesta spune, fără a da detalii, că serul ar putea fi înregistrat „în câteva ore”.

În cadrul vlogului său, Dodon a spus că vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi înregistrat în R. Moldova în câteva ore.

„Nu vreau să ofer prea multe detalii, dar în timpul apropiat, chiar în câteva ore vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi înregistrat în R. Moldova. Dacă vaccinul va fi înregistrat, întrebarea cu privire la livrare va fi rezolvată rapid. Este deschidere din partea Federației Ruse”, a spus liderul socialiștilor.

Acesta a acuzat că reprezentanți ai Președinției au încercat să stopeze înregistrarea vaccinului în R. Moldova, dar a recunoscut direct că socialiștii au intervenit pentru a fi înregistrat.

„Președinția a încercat să împiedice înregistrarea vaccinului Sputnik V. Noi am stopat această implicare. Deci, sper că vaccinul va fi înregistrat curând”, a mai spus Igor Dodon.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției Sorina Ștefârță a spus pentru ZdG că nu este exclus un vaccin anume însă singura condiție e ca acesta să fie aprobat de OMS.

„Președinta Maia Sandu a spus în mai multe rânduri că toate vaccinurile aprobate de Organizația Mondială a Sănătății sunt vaccinuri ce pot fi administrate. Sputnik încă nu are această autorizație, iar în lipsa capacităților proprii de studiu, noi așteptăm concluzia OMS. Așadar, nu este exclus un vaccin anume – singura condiție e ca acesta să fie aprobat de OMS”, a comentat Sorina Ștefârță.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunța la 16 februarie că este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sunt incluse în programul COVAX. În același timp, AMDM comunică că a recepționat 2 dosare depuse de către agenți economici privind autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V, care însă nu este autorizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Obiectivul este de a face medicamentele, vaccinurile și diagnosticul disponibile cât mai curând posibil pentru a aborda situația de urgență, respectând în același timp criterii stricte de siguranță, eficacitate și calitate. Se evaluează amenințarea pe care o prezintă situația de urgență, precum și beneficiile care ar rezulta din utilizarea produselor medicamentoase, inclusiv a vaccinurilor împotriva oricăror riscuri potențiale”, susțin reprezentanții AMDM.

La începutul lunii februarie, scretara de stat de la MSMPS, Tatiana Zatîc, anunța că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) din R. Moldova a primit o notă verbală de la Ministerul de Externe privind furnizarea vaccinului rusesc anti-COVID-19 în țara noastră. Atunci autoritățile au transmis un răspuns, în care informează despre cerințele care trebuie îndeplinite pentru înregistrarea vaccinului.

Rusia a solicitat autorizarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID și în UE, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că va comunica mai multe când va începe verificarea vaccinului.

Numit Sputnik V drept omagiu pentru primul satelit lansat de URSS în 1957, vaccinul rus împotriva coronavirusului a fost întâmpinat cu scepticism la nivel internaţional în faţa unui anunţ considerat prematur, în august, chiar înainte de începerea studiilor clinice. (faza 3) şi publicarea rezultatelor ştiinţifice.