Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primele țari europene care dau…

Primele țari europene care dau startul revenirii economice. De joi se deschid câteva magazine și se reiau unele activităţi în aer liber. Ce spune OMS

Guvernul ceh vizează o relaxare a izolării care paralizează economia ţării, în cazul în care situaţia epidemiei se confirmă în zilele următoare. Astfel, Cehia devine unul dintre primele state europene în care viaţa se reîntoarce treptat la cea de dinainte de pandemie, relatează Reuters.

Cehia a fost unul dintre primele state din Europa care a declarat starea de urgenţă, în martie, în vederea unei împiedicări a răspândirii noului coronavirus. Numărul cazurilor confirmate de covid-19 era, la vremea respectivă, de până în 200.

În total, Cehia înregistrează în prezent 4.591 de contaminări, însă creşterea zilnică a contaminărilor a fost sub 10% în ultimele zile.

Praga a anunţat duminică cel mai mic bilanţ de noi contaminări de la 22 martie.

În cazul în care această tendinţă continuă, a anunţat ministrul Sănătăţii Adam Vojtech, Guvernul urmează să autorizeze începând de joi o redeschidere a anumitor magazine – care vând materiale de construcţii sau papetărie -, dar şi o reluare a unor activităţi sportive în aer liber – fără adunări, ca tenisul.

Şi Austria a anunţat un plan detaliat pentru revenirea la normal. Va începe să relaxeze treptat restricțiile de circulație începând cu 14 aprilie, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz.Și Germania anunță măsuri similare din a doua jumătate a lunii aprilie. Ministerul german de Interne face planuri pentru relaxarea restricțiilor de circulație începând cu 19 aprilie. Cetățenii vor trebui însă să poarte măști, iar adunările publice vor fi limitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu are o recomandare generală pentru ţări şi regiuni privind relaxarea măsurilor luate pentru încetinirea propagării coronavirusului, dar le cere să nu le ridice prea devreme, scrie Agerpres.