Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Benzina, motorina și gazul lichefiat…

Benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit. Reacția ANRE

Foto: washcycle.com

Mai multe benzinării din țară afișează astăzi, 17 ianuarie, prețuri mai mari pentru carburanți. În acest sens, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a susținut că agenția nu a primit nici o informație referitor la modificările prețurilor pentru produsele petroliere de la operatorii de pe piață.

Astfel, pentru un litru de benzină A – 95 prețul a crescut de la 18,69 lei la 19,20 lei, în medie 60 de bani iar motorina cu s-a scumpit în medie cu 65 bani. Cel mai tare însă s-a scumpit gazul lichefiat – de la 9,85 lei la 11,05 lei.

Potrivit ANRE, ca urmare a majorării prețurilor la carburanți, agenția a anunțat într-un comunicat că, în conformitate prevederile legale, ccmpaniile de pe piață stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Agenția a menționat că prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se calculează în baza următoarelor componente:

  • Prețul de import a produselor petroliere;
  • Cota accizelor și taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
  • Cheltuielile comerciale și administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat cu amănuntul;
  • Rentabilitatea aplicată.

Totodată, ANRE a menționat că politica bugetar fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult de cât în anul 2019, pentru motorină – 2508 lei/tonă sau cu 228 (10%) lei mai mult de cât în anul 2019 și pentru gazul lichefiat 3580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult de cât în anul 2019.

Reprezentanții ANRE susțin că agenția nu a primit nici o informație referitor la modificările prețurilor pentru produsele petroliere de la operatorii de pe piață. Conform regulamentului în vigoare în cazul modificării prețurilor companiile în termen de 3 zile din data aplicării noilor prețuri trebuie să prezinte Agenției calculele care au dus la modificarea prețurilor la panou.

Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, consideră că majorarea de azi a prețurilor la carburanți este „absolut nejustificată”.

„În perioada 5-17 ianuarie 2019 prețurile mondiale la petrol s-au micșorat de la 69 la 64 dolari pentru un baril. Noi calificăm scumpirile actuale a benzinei, motorinei și gazului lichefiat drept abuz și un acord anticoncurențial/de cartel din partea companiilor petroliere, care ar afecta semnificativ economia țării și veniturile cetățenilor. În special, acest lucru afectează grav fermierii în ajunul noului sezon agricol. Poporul are un temei să protesteze impotriva acestor creșteri”, a comentat Slusari.

În acest sens, Slusari solicită inițierea controlului în regim de urgență a companiilor petroliere, prin care să fie verificat dacă rata de rentabilitate la acestea nu depășesc cota de 10% fapt ce ar permite majorări de prețuri nejustificate.

Totodată, prin intermediul unui comunicat de presă Consiliul Concurenței a anunțat că s-a autosesizat și că va reveni cu detalii în acest sens.

Potrivit Mold-street, în ultimii 10-11 ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a accizelor la produsele petroliere, care a început în 2008, pe timpul guvernului Greceanîi. Astfel, cotele accizelor au crescut de 3-4 ori: la motorină – de la 500 lei în 2008 la 2.280 lei în 2019 și la benzină – de la 1.200 în 2008 la 5.414 lei în 2019.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea și calcularea prețurilor la gazul petrolier, dar şi la benzină şi motorină.

Potrivit Metodologiei de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, intrate în vigoare în martie 2019, Agenția este cea care poate verifica corectitudinea stabilirii prețurilor, dar nu mai stabilește periodic prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților. Altfel spus, ANRE este autoritatea care poate cel mai bine spune dacă scumpirea are o justificare economică.