Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De astăzi, intră în vigoare…

De astăzi, intră în vigoare noul tarif la gaze naturale aprobat de ANRE. Cât vor achita consumatorii pentru un metru cub

Noul tarif la gaze naturale intră în vigoare începând de vineri, 12 august. Astfel, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august, care a fost publicată în Monitorul Oficial, consumatorii casnici vor achita 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Cetățenii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât până acum pentru un metru cub de gaze naturale.

captură de ecran

„S.A. Moldova gaz a solicitat aprobarea prețurilor reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2022 în mărime de 27 304 lei pentru o mie de metri cub (fără TVA) în punctele de ieșiri din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune. În așa mod, prețul mediu de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2022 solicitat de întreprindere – 26 314 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), comparativ cu prețul mediu în vigoare de la 1 iunie 2022, este în creștere cu 10 060 lei pentru o mie de metri cubi sau 61,9% (…). ” a spus Ecaterina Strungari, consultant ANRE.

Astfel, prețul mediu de furnizare a fost calculat de ANRE în mărime de 20 286 de lei pentru o mie de metri cubi, preț ce este cu 4 032 de lei pe o mie de metri cubi mai mare comparativ cu prețul actual.

„ANRE a diminuat costurile solicitate de S.A. Moldovagaz cu 3,5 miliarde de lei urmare a neacceptării abordării întreprinderii de a include în structura tarifelor devierile formate în anul 2022”, a mai spus funcționara.

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit joi, 11 august, cu mai multe precizări cu privire la gazele naturale achiziționate pentru luna august. Astfel, potrivit lui Ceban, volumul de gaze naturale pentru luna curentă va constitui 27 de milioane de metri cubi, al cărui preț de achiziție este de 1.458,92 de dolari pentru mia de metri cubi.

Din cauza „acoperirii incomplete a tarifelor” pentru cheltuielile pentru procurarea, furnizarea, transportarea și distribuția gazelor naturale, susține Ceban, deficitul de numerar al S.A. „Moldovagaz” se va ridica în luna august la 285,4 milioane de lei.

„(…) Veniturile financiare preconizate din vânzarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” către consumatorii finali în luna august a acestui an se vor ridica la 402,1 milioane de lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziționarea de gaze de la PJSC Gazprom vor depăși 667 milioane de lei. Din această sumă, 299,7 milioane de lei reprezintă restul de plată pentru luna iulie, iar 367,9 milioane de lei reprezintă avansul de 50% pentru luna august (…). Modificarea tarifului la gaz din luna august nu îmbunătățește situația în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor de plată, având în vedere că primele încasări la noile prețuri reglementate la gazele naturale vor sosi abia în septembrie 2022 (…)”, a spus Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.

ANRE a aprobat, pe 31 mai, penultimul tarif la gaze naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif a fost afișat în facturi începând cu 1 iunie.

Astfel, ANRE a respins solicitarea Moldovagaz care a cerut majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani (cu TVA inclus).