Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România oferă R. Moldova un…

România oferă R. Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro pentru implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară

România va oferi R. Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro pentru implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Guvernul de la București a avizat miercuri, 19 ianuarie, memorandumul pentru negocierea Acordului de implementare al programului de asistență tehnică și financiară a țării noastre.

Documentul cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în următoarele domenii de activitate: sectorul energetic; infrastructura de transport; protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice; lucrări publice și infrastructură; întreprinderi mici și mijlocii; independența mass-media; reforma administrației publice; afaceri interne; sănătate; educație; cultură și patrimoniu; cercetare, precum și turism.

Totodată, Acordul are ca obiectiv stabilirea condițiilor și a mecanismelor în baza cărora România poate acorda asistență tehnică și financiară de la bugetul de stat în beneficiul R. Moldova.

Acordul între Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat R. Moldova de România, semnat pe 27 aprilie 2010, care a ieșit din vigoare pe 28 martie 2021, a constituit o parte integrantă importantă a mecanismelor dezvoltate de România în beneficiul cetățenilor R. Moldova. Acordul a fost modificat prin cinci Protocoale adiționale, în baza cărora au fost extinse domeniile de aplicare și a fost prelungită la 10 ani perioada de valabilitate a Acordului.

Valoarea totală a plăților efectuate de România în baza Acordului a fost de 32.037.337,41 de euro, suma rămasă neutilizată fiind de 67.962.662,59 euro.