Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Amnesty International: Alexei Navalny este…

Amnesty International: Alexei Navalny este încarcerat în condiţii ce constituie tortură şi care ar putea să îl ucidă lent

Opozantul rus Alexei Navalny este încarcerat în condiţii ce constituie tortură şi care ar putea să îl ucidă încet, a declarat miercuri organizaţia neguvernamentală internaţională pentru drepturile omului Amnesty International, transmite miercuri Reuters.

Amnesty International a declarat că Navalny, care anul trecut a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, este acum supus privării de somn şi nu are acces în închisoare la un doctor în care poate avea încredere.

„Rusia, autorităţile ruse, l-ar putea pune într-o situaţie de moarte lentă şi ar putea încerca să ascundă ceea ce i se întâmplă”, a declarat pentru Reuters secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înaintea publicării raportului anual al organizaţiei.

„În mod clar, autoritățile ruse îi încalcă drepturile. Trebuie să facem mai multe ”, a spus ea. „(Ei) au încercat deja să-l omoare, acum îl rețin și impun condiții de închisoare, ceea ce înseamnă tortură”.

Navalny a intrat într-o grevă a foamei săptămâna trecută, în încercarea de a forța închisoarea din afara Moscovei să-i ofere îngrijiri medicale adecvate pentru că ar avea o durere acută la spate și picioare.

Kremlinul a refuzat să comenteze sănătatea sa, spunând că este o chestiune a serviciului penitenciar federal. Serviciul penitenciarului a declarat săptămâna trecută că tânărul de 44 de ani primește toate tratamentele necesare.

În februarie, Alexei Navalny a fost închis pentru o perioadă de doi ani şi jumătate pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare condiţionată, calificate de opozant ca fiind motivate politic.

Autorităţile ruse, care au pus îndoială otrăvirea lui Navalny, îl prezintă pe opozant drept o persoană care caută să provoace scandaluri ce vizează destabilizarea Rusiei şi care este susţinut de Occident.

Agnes Callamard a spus că maltratarea lui Navalny are loc într-un moment în care pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalităţile şi a sporit represiunea exercitată de stat în unele ţări.

Anumite guverne au instrumentalizat pandemia împotriva grupurilor minoritare pentru a reprima disidenţa şi drepturile omului, în timp ce în alte ţări a avut loc aproape o normalizare a măsurilor de urgenţă care au restricţionat libertăţile civile, a adăugat ea.

Alexei Navalny a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde fusese transportat în stare de comă după ce fusese otrăvit în august 2020 la Tomsk cu agent neurotoxic. Arestarea principalului opozant rus a provocat proteste în sprijinul lui în toată Rusia, dar autorităţile le-au reprimat, circa 11 000 de persoane fiind reţinute.