Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană a aprobat eliberarea…

Comisia Europeană a aprobat eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro, sub formă de grant, pentru R. Moldova

Comisia Europeană a aprobat în această săptămână eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro, bani nerambursabili, din ajutorul de 600 de milioane de euro destinat R. Moldova.

Anunțul a fost făcut de către Katarina Mathernova, directoarea generală adjunctă a Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea, Comisia Europeană, în cadrul conferinței de presă desfășurată marți, 14 septembrie, la Ministerul de Externe, la care a participat și ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„În această săptămână am aprobat eliberarea sumei a peste 36 de milioane de euro, bani meniți pentru susținerea măsurilor de recuperare în urma COVID-19 și pentru măsurile de reformare a Poliției. Planul de recuperare economică pentru R. Moldova de fapt presupune mult mai multe decât acest suport acordat imediat. El trebuie să țină și de transformarea digitală, de consolidarea infrastructurii, de eficiența energetică, de sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, activitățile de educație, trebuie să atingă multe aspecte”, a menționat Katarina Mathernova.

Vicepremierul Nicu Popescu a primit marți la Ministerul de Externe delegația de oficiali europeni condusă de Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea, Comisia Europeană, și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă.

În context, viceprim-ministrul moldovean a salutat decizia Uniunii Europene privind debursarea a peste 36 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19, și anume redresarea economică și reforma poliției.

„Am fost bucuros să anunț astăzi relansarea dialogul politic cu Uniunea Europeană în cadrul întrevederii cu oficialii europeni. Obiectivul nostru strategic este să dezvoltăm noi domenii de cooperare cu Uniunea Europeană, printre acestea fiind mediul ambiant și schimbările climatice, consolidarea securității și rezilienței, securitatea cibernetică. O atenție specială vom acorda protejării râului Nistru, care este o sursă crucială de apă potabilă pentru cetățenii țării noastre” a declarat șeful diplomației moldovene Nicu Popescu.  

Oficialul a menționat că autoritățile de la Chișinău își propun până la sfârșitul anului, organizarea unei noi reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și participarea la Summit-ul Parteneriatului Estic (ultimul Summit al PaE a avut loc în anul 2017).

La începutul lunii iunie curent, Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru R. Moldova în valoare de 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.