Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Directorul Agenției Internaționale pentru Energie…

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, vizită în Ucraina pentru discuții urgente privind siguranța instalațiilor nucleare

Sursa foto: Rafael Mariano Grossi/ Twitter

Rafael Mariano Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a venit în Ucraina pentru discuții urgente cu guvernul ucrainean cu privire la siguranța instalațiilor nucleare din această țară, transmite CNN.

Într-o declarație emisă marți, 29 martie, AIEA a precizat că discuțiile cu înalți oficiali guvernamentali se vor axa pe planurile agenției de a oferi „asistență tehnică urgentă pentru a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale țării și pentru a ajuta la evitarea riscului unui accident care ar putea pune în pericol oamenii și mediul înconjurător”.


Grossi a postat marți pe Twitter o fotografie cu el în fața unui vehicul al ONU, menționând că „tocmai a trecut granița în Ucraina pentru a începe misiunea AIEA de a asigura securitatea instalațiilor nucleare ale țării”.

Grossi a afirmat că „conflictul militar pune centralele nucleare din Ucraina și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent”.

„Ucraina a solicitat asistența noastră pentru siguranță și securitate. Vom începe acum să o furnizăm. Ucraina are unul dintre cele mai mari programe de energie nucleară din Europa. Prezența AIEA, acolo unde este necesar pentru a asigura securitatea, este de o importanță capitală. Suntem pregătiți să oferim acum sprijinul necesar”. Grossi, care urmează să viziteze una dintre centralele electrice ale țării în timpul călătoriei sale, a avertizat că „au existat deja mai multe situații limită” în ceea ce privește instalațiile nucleare ale țării.

„Nu ne putem permite să mai pierdem timp”, a continuat el, adăugând că expertiza AIEA este necesară de urgență pentru a preveni producerea unui accident nuclear.

Forțele rusești au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, Zaporojie, pe 4 martie.

Organismul de supraveghere a elaborat „planuri concrete și detaliate de asistență în materie de siguranță și securitate” pentru siturile nucleare ucrainene, care includ 15 reactoare nucleare la patru centrale, precum și centrala nucleară de la Cernobîl.

Opt din cele 15 reactoare ale Ucrainei continuă să funcționeze, „inclusiv două la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, trei la Rivne, unul la Khmelnytskyy și două în partea de sud a Ucrainei”, a precizat AIEA. Celelalte reactoare rămân închise pentru întreținere periodică.