Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Estonia și Finlanda solicită UE…

Estonia și Finlanda solicită UE să nu mai acorde vize turistice pentru cetățenii ruși în contextul războiului din Ucraina

Sursa foto: euronews.com

Liderii Estoniei și Finlandei vor ca țările UE să nu mai acorde vize turistice pentru cetățenii ruși, afirmând că aceștia nu ar trebui să poată călători în Europa în vacanță în timp ce Kremlinul duce un război devastator în Ucraina, relatează Euronews.

Prim-ministra estoniană Kaja Kallas a declarat marți că „vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului” și că este „timpul să punem capăt acum turismului din Rusia”.

În replică, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat-o pe Kallas cu un „nazist”.

Cu o zi în urmă, omoloaga sa finlandeză, Sanna Marin, a declarat într-un interviu televizat că „nu este corect ca, în timp ce Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști”.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat recent pentru Euronews că guvernul va lua măsuri pentru a limita numărul de vize turistice eliberate rușilor, dar speră ca UE să adopte o poziție comună în această problemă și să nu mai acorde vize cetățenilor ruși.

Estonia și Finlanda se învecinează cu Rusia și sunt membre ale Uniunii Europene. Ele au interzis călătoriile aeriene din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina. Ultima legătură feroviară de pasageri rămasă între Rusia și UE s-a încheiat în martie, când serviciul de mare viteză între Sankt Petersburg și capitala finlandeză Helsinki a încetat să mai circule.

Cu toate acestea, rușii pot călători în continuare pe cale terestră atât în Finlanda, cât și în Estonia, de unde iau apoi zboruri spre alte destinații europene.

Vizele eliberate de Finlanda sunt valabile în cea mai mare parte a zonei de călătorie din Europa, cunoscută sub numele de spațiul Schengen, care cuprinde 26 de țări: 22 de state membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. În mod normal, persoanele și mărfurile circulă liber între aceste țări, fără controale la frontieră.