Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G7 vrea să pună în…

G7 vrea să pună în aplicare un mecanism de plafonare a prețurilor exporturilor de petrol rusesc până în decembrie

Sursa foto: Reuters

Grupul celor șapte cele mai bogate economii își propune să pună în aplicare un mecanism de plafonare a prețurilor exporturilor de petrol rusesc până pe 5 decembrie, dată la care intră în vigoare sancțiunile Uniunii Europene care interzic importurile maritime de țiței rusesc, a declarat miercuri, 27 iulie, un oficial de rang înalt al G7, scrie Reuters.

„Scopul aici este de a ne alinia la calendarul pe care UE l-a pus deja în aplicare. Vrem să ne asigurăm că mecanismul de plafonare a prețurilor intră în vigoare în același timp”, a declarat oficialul, care a cerut anonimatul.

G7 (Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia, Franța, Italia și Marea Britanie) a declarat luna trecută că va lua în considerare stabilirea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc pentru a limita veniturile din petrol pe care Moscova le folosește pentru a-și finanța invazia din Ucraina.

De atunci, au existat eforturi pentru a aduce la „bord” China și India, care cumpără deja petrol rusesc cu un discount față de prețul pieței.

„Am primit deja vești de la o serie de țări asiatice care sunt interesate fie să se alăture coaliției, fie să înțeleagă mai bine punctul la care va fi stabilit prețul pentru a-și întări poziția în negocierile cu rușii cu privire la viitoarele contracte”, a declarat oficialul G7.

Prețul stabilit de G7 va fi făcut public din acest motiv, a precizat acesta.

China și India sunt interesate de ideea de a-și reduce la minimum costurile de import al petrolului, deoarece sunt îngrijorate de impactul bugetar prin intermediul prețurilor de vânzare cu amănuntul adesea subvenționate și al inflației, a mai spus oficialul.

G7 dorește ca prețul la țițeiul rusesc să fie stabilit la un nivel superior costurilor de producție rusești, astfel încât să ofere un stimulent Kremlinului pentru a continua să pompeze, dar mult sub prețurile actuale ridicate de pe piață.

În acest fel, Rusia s-ar confrunta cu o alegere dificilă între a accepta venituri mai mici și aproape niciun venit odată ce embargoul UE asupra țițeiului va intra în vigoare în decembrie.

Oficialul a precizat că Rusiei îi va fi greu să își vândă țițeiul în altă parte, deoarece sancțiunile UE prevăd interzicerea tuturor serviciilor financiare legate de comerțul cu petrolul său, inclusiv asigurarea, reasigurarea și finanțarea încărcăturilor și a navelor.