Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea Constituțională a solicitat o…

Curtea Constituțională a solicitat o opinie de la Comisia de la Veneția în legătură cu sancționarea etalării în public a panglicii negru-oranj

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională anunță luni, 8 august, că a solicitat o opinie de la Comisia de la Veneția în legătură cu sancționarea etalării în public a panglicii negru-oranj, la câteva luni după ce pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

Potrivit articolului 13 (1) al Regulamentului procedurii Comisiei de la Veneția, membrii Comisiei nu pot participa la votarea opiniilor referitoare la statul care i-a desemnat sau ai cărui cetățeni sunt. Astfel, președinta CC, Domnica Manole, care este membru al Comisiei de la Veneția, nu va putea participa la votarea opiniei solicitate.

„Pe 4 august 2022, Curtea Constituțională a solicitat de la Comisia de la Veneția emiterea unei opinii în legătură cu unele prevederi din articolul 1 din Legea privind contracararea activității extremiste și a articolului 3655 din Codul contravențional care sancționează: „confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii şi utilizarea în public a atributelor şi simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanităţii, precum şi al propagandei sau glorificării acestor acţiuni””, anunță CC.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că șaisprezece deputați din Parlamentul R. Moldova, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 Mai în centrul capitalei, au fost amendați de Poliție cu 9000 de lei.

La începutul lunii mai 2022, ZdG a scris că mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au ignorat prevederile legale și au purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de 9 mai în centrul capitalei. Printre purtătorii de panglică interzisă s-au numărat și alți oficiali, precum și fețe bisericești. Printre cei care au purtat panglica interzisă se numără fosta președintă a Parlamentului, președinta fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Zinaida Greceanîi. Alături de ea, a fost surprins și un alt deputat BCS, Fiodor Gagauz, la fel purtând panglica negru-oranj. Și fostul președinte al R. Moldova, comunistul Vladimir Voronin, în prezent deputat, a purtat panglica negru-oranj.

Printre cei care au încălcat legea se numără și deputatul Vladimir Odnostalco, cel care anterior a lansat mai multe falsuri și mesaje de ură împotriva refugiaților ucraineni, într-un interviu cu propagandistul rus, Vladimir Soloviov. Și deputatul Bogdan Țîrdea și-a prins în piept panglica bicoloră. „Asta nu-i lege, dar e fărădelege”, a comentat el referitor la interzicerea acesteia. A purtat panglica bicoloră și deputatul BCS, Constantin Starîș.

Deputatul Vlad Bătrîncea s-a afișat cu panglica interzisă negru-oranj, la fel ca și colegul său de fracțiune, Oleg Reidman. Alături de fostul lider socialist Igor Dodon, de asemenea purtând panglica interzisă, au mărșăluit deputații BCS, Petru Burduja și Eduard Smirnov, decanul de vârstă al actualului Parlament. Au mai purtat panglica interzisă și deputații BCS, Diana Caraman, Nicolai Rusol, Ala Pilipețcaia și Tatiana Cunețchi. 

Din 20 aprilie, pe teritoriul R. Moldova a fost interzisă purtarea panglicii negru-oranj și simbolurile „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.  Au fost instituite amenzi de la 4 500 până la 9 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă amenzi de la 9 mii la 18 mii de lei, iar persoanele juridice – de la 18 mii până la 30 de mii de lei.