Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cererea de suspendare a…

DOC Cererea de suspendare a executării hotărârilor CC prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte și aleasă Domnica Manole, respinsă de Judecătoria Chișinău

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor Curții Constituționale (CC) prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Înaltei Curți, iar Domnica Manole a fost aleasă în fruntea instituției.

Anunțul a fost făcut de deputatul Sergiu Litvinenco, care a punctat că „de facto judecătorii de la Rîșcani au recunoscut cele două hotărâri contestate de Țurcan ca acte administrative care pot fi verificate/controlate de către instanța de judecată.

„Judecătorii au decis că vor analiza totuși legalitatea destituirii lui Țurcan și al numirii lui Manole. Este fără precedent în lume desigur, dar, din păcate, asta este realitatea, a menționat Litvinenco.

Parlamentarul a adăugat că va emite un demers către Curtea Constituțională prin care va cere accelerarea examinării sesizării cu privire la interpretarea art.140 alin.(2) din Constituție.

Să spună tranșant încă o dată ceea ce spune și Constituția, ca să audă/vadă și judecătorii de la Rîșcani: că hotărârile Curții sunt definitive și nu pot fi atacate”, a subliniat deputatul.

La 19 mai, CC a declarat inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan privind revizuirea Hotărârilor Curții Constituționale nr. AG-4 cu privire la destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale și nr. AG-5 privind alegerea președintelui Curții Constituționale din 23 aprilie 2020.

La 23 aprilie, Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al CC, în locul lui fiind aleasă Domnica Manole.