Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Fostul președinte al Curții…

DOC Fostul președinte al Curții Constituționale, Mihail Poalelungi, a primit licența de avocat

Fostul președinte al Curții Constituționale, Mihail Poalelungi, a obținut licență de avocat și va putea activa în calitate de apărător. O decizie în acest sens a fost luată marți, 10 decembrie, de către Comisia de licențiere a profesiei de avocat.

În conformitate cu prevederile art. 42 alin. (5) din Legea nr. 1260-XV din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură și a art. 46 alin. (5) din Statutul profesiei de avocat, Comisia de licențiere a profesiei de avocat „admite în profesia de avocat cu eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat, în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (5) din Legea nr. 1260-XV din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură pe Mihail Poalelungi”.

Potrivit documentului, hotărârea în acest sens a intrat în vigoare la data adoptării de către Comisie și poate fi contestată în instanța de judecată conform Codului administrativ în termen de 30 de zile la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Mihai Poalelungi a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 6 martie 2018, fiind la primul său mandat. La scurt timp a fost ales în funcția de Președinte al Curții Constituționale prin Decizia Plenului Curții Constituționale din 16 martie 2018. Poalelungi a fost singurul candidat la funcția de judecător, iar ulterior de președinte al CC.

Mihai Poalelungi a fost vicepreşedinte la CSJ între 2005 şi 2008, iar între 2008—2012, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.

În 2012, a fost propus de membrii CSM şi votat de Parlament pentru funcţia de preşedinte al CSJ. În concursul din 2012 Poalelungi l-a avut contracandidat pe Ion Muruianu, care însă a obţinut doar două voturi. În februarie 2016, Mihai Poalelungi a fost numit pentru cel de-al doilea mandat la șefia CSJ, de asemenea, printr-un concurs în care nu a avut contracandidați.

Într-o declarație oferită pentru Ziarul de Gardă, Mihai Poalelungi a explicat decizia de a pleca de la șefia CSJ în favoarea funcției de judecător CC prin faptul că dorește să ajungă să facă „o mai bună justiție constituțională în R. Moldova”. Acesta a dat asigurări că nu „nu există, așadar, niciun alt motiv care stă la baza acestui pas, așa cum s-a sugerat sau cum s-ar putea sugera în presă, cu rea-voință sau în necunoștință de cauză”.

În iunie 2019, Poalelungi și-a dat demisia din funcția de președinte al CC.