Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătoria Ciocana a emis mandat…

Judecătoria Ciocana a emis mandat de arestare în Penitenciarul nr. 13 pentru contabila Partidului „ȘOR”, Olga Romanova, una din cele șapte persoane care în iulie au părăsit teritoriul R. Moldova

Persoana reținută recent în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR” a primit mandat de arestare preventivă, pentru un termen de 30 de zile, cu executare în Penitenciarul nr. 13. O decizie în acest sens a fost luată sâmbătă, 13 august, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Potrivit unor surse ale ZdG din cadrul organelor de drept, contabila Partidului Politic „ȘOR”, Olga Romanova, una din cele șapte persoane care, pe 16 iulie, au părăsit teritoriul R. Moldova „în scopul eschivării de la urmărirea penală” în dosar, este persoana care a primit mandat de arestare preventivă pentru un termen de 30 de zile.

Olga Romanova este juristă de profesie. În 2021, ZdG a scris că, pentru ultimii doi ani, Romanova nu a declarat venituri salariale, deși a scris că activează în cadrul Partidului „ȘOR”. În schimb, ea a avut venituri cumulative de aproape 297 de mii de lei din darea în locațiune, compensații și bani primiți la zile de naștere. Romanova a declarat că deține un apartament, un garaj și un spațiu comercial.

Pe 13 august curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au eliberat mandat de arestare preventivă, pentru un termen de 30 zile, cu executare în Penitenciarul nr. 13, în privința lui Romanova.

Vineri, 12 august, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre acțiunile de urmărire penală efectuate în cauza penală în care sunt investigate acțiunile pretins ilegale de finanțare ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Astfel, potrivit procurorilor, una din cele șapte persoane care, pe 16 iulie, au părăsit teritoriul R. Moldova „în scopul eschivării de la urmărirea penală”, a fost reținută de către organul de urmărire penală al CNA pentru un termen de 72 ore, fiind bănuita de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui „grup criminal organizat”.

Până la această etapă, conform PA, în cadrul urmăririi penale au fost efectuate măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală precum: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată în Parlamentul R. Moldova, precum și alte acțiuni pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei.

Pe 10 august curent, procurorii au anunțat că a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de Partidul Politic „ȘOR” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. „În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceeași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează Partidul Politic „ȘOR””.

Pe 21 iulie, ofițerii CNA și Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții în mai multe locații din țară în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”.