Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Democrații contestă la CC…

DOC Democrații contestă la CC modificările la Legea Procuraturii și numirea lui Robu drept procuror general interimar

Fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) a sesizat Curtea Constituțională (CC) în vederea verificării constituționalității modificărilor făcute de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură, prin care sunt schimbate regulile privind organizarea concursului pentru funcția de procuror general și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidații. Democrații au solicitat Curții să se pronunțe și în privința legalității instaurării lui Dumitru Robu în fotoliul de procuror general interimar.

Totodată, fracțiunea PDM solicită suspendarea acțiunii schimbărilor la Legea cu privire la Procuratură care presupun sistarea concursului actual pentru funcția de procuror general.

Democrații susțin că prin adoptarea respectivelor modificări au fost sfidate mai multe principii constituționale și fundamentale, precum principiul legalității, principiul separării puterii în stat, principiul claritățiiși accesibilității normei legale, statutul deputatului în Parlament și garanțiile de independență și autodeterminare a procuraturii.

În sesizare se invocă faptul că proiectele de legi au fost promovate în regim de urgență, fără a asigura transparența în procesul decizional, fără a fi prezentate avizele și expertizele obligatorii necesare.

„Dat fiind că sunte ferm convinși că Legea nr. 87 care a introdus un nou mecanism de numire a procurorului general interimar este profund viciat și neconsitutional considerăm că și actele ulterioare sunt neconstituționale și urmează a fi anulate ab initio, este menționat în sesizarea PDM.

Pe 16 septembrie 2019, Parlamentul a votat în lectură finală modificarea mecanismului de numire a procurorului general. Detalii AICI.

Numirea Procurorului General de către Președintele țării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Pe 21 septembrie 2019, modificările respective au intrat în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial. Acestea presupun că actualul concurs pentru funcția de procuror general, în care s-au înscris șapte candidați.

Contactată de ZdG, președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a declarat că nu a studiat modificările legislative intrate în vigoare la 21 septembrie 2019 și că la acest moment nu poate spune ce se va întâmpla cu actualul concurs.