Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noul premier român, Ludovic Orban,…

Noul premier român, Ludovic Orban, va efectua prima vizită externă în R. Moldova

Noul premier al României, Ludovic Orban a declarat miercuri, 6 noembrie, în cadrul unei emisiuni că prima vizită în străinătate va fi în R. Moldova, urmată de Bruxelles.

„Vreau să merg în Republica Moldova. Voi discuta cu premierul Maia Sandu și vom stabili. Cel mai probabil, a doua deplasare va fi la Bruxelles. După votul de învestitură a Comisiei Europene voi merge la Bruxelles pentru a mă întâlni cu șefa Comisiei Europene și cu mai mulți comisari europeni din domenii care ne interesează”, a declarat Ludovic Orban, potrivit b1.

Totodată, Premierul Ludovic Orban spune că Executivul de la Bucureşti va realiza în continuare proiecte care vor aduce beneficii cetăţenilor R. Moldova.

„Cum ar fi susţinerea investiţiei cu gazoductul, pregătirea interconectării energetice, încurajarea înfrăţirilor la nivelul autorităţilor locale şi mai ales susţinerea autorităţilor locale din România să susţină proiecte în localităţi din Republica Moldova. Relaţia cu Republica Moldova va fi o prioritate în Guvernarea noastră”, a declarat Orban, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi.

Guvernul Orban a fost învestit la 4 noiembrie, în plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”.

În aceeaşi zi, şefa Guvernului R. Moldova, Maia Sandu, l-a invitat, într-un mesaj publicat pe Facebook, pe noul premier al României, la Chișinău, menționând că speră ca acesta să vină „cât mai curând”.

Ea l-a felicitat pe Orban și a scris că acesta „a fost mereu un susținător al proceselor democratice din Republica Moldova și a venit în ajutorul cetățenilor în cele mai dificile momente”.

Noul Guvern a fost învestit după ce Guvernul Dăncilă a fost demis la 10 octombrie. Pentru demitere a votat o majoritate 238 de parlamentari. Moțiunea a fost depusă de PNL, apropiat președintelui Klaus Iohannis. Demiterea guvernului are loc cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie, la care candidează și prim-ministra Viorica Dăncilă care a preluat și șefia PSD după întemnițarea lui Dragnea.