Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Veaceslav Platon, arestat din oficiu…

Veaceslav Platon, arestat din oficiu de o judecătorie din Moscova

Veaceslav Platon l-a acuzat, în mai multe rânduri pe Vladimir Plahotniuc, fostul său partener de afaceri, de fabricarea dosarelor penale pe numele său

Judecătoria Tver din Moscova a dispus astăzi, 14 august, arestarea din oficiu a omului de afaceri Veaceslav Platon, aflat în detenție în R. Moldova. Acesta este învinuit de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit Interfax.ru, magistrații au dispus arestarea acestuia în cadrul dosarului în care figurează fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, care, de asemenea, a fost arestat din oficiu la 5 august, curent.

Potrivit publicației, Platon este arestat pentru două luni din momentul reținerii propriu-zise sau extrădarea acestuia în Federația Rusă. Atât el, cât și Vlad Plahotniuc sunt anunțați în căutare de către autoritățile din Federația Rusă.

Autoritățile din Federația Rusă îi anchetează pe Platon și Plahotniuc pentru organizarea unui grup criminal care se ocupa de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Rusiei. Suma care ar fi fost scoasă de cei doi din Federația Rusă ar constitui 37 de miliarde de ruble rusești.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.