Principală  —  Ştiri  —  Social   —   29 de ani de la…

29 de ani de la trecerea în eternitate a Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 29 de ani de la trecerea în neființă a celor „două inimi gemene”, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, viața cărora a fost curmată de un accident rutier. Artistul a decedat pe loc, fiind strivit de fiare, iar interpreta a murit în drum spre Spitalul de Urgență din București.

De 29 de ani, oamenii le păstrează amintirea, iar în această zi, la Chișinău, au loc acțiuni de comemorare. Familia regretaților artiști a organizat la Cimitirul Armenesc o slujbă de pomenire. Pe lângă mama Doinei Aldea-Teodorovici, Eugenia Marin, fiul, Cristofor Aldea-Teodorovici și prieteni, la mormântul celor doi interpreți s-au recules și reprezentanții Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

„Au trăit și au cântat nu atât pentru sine, cât pentru neamul lor, pe care l-au iubit și pentru care s-au sacrificat. Două inimi, două lacrimi, două flăcări ale românismului şi libertăţii noastre care au aprins focul sacru pentru tot ce este frumos şi pentru acelaşi ideal naţional. Au fost două cetăţi care au apărat valorile noastre româneşti şi ne-au cântat, neînfricaţi, despre Eminescu, despre neam, despre Limbă — comori pe care le pierduse Basarabia şi care, datorită lor, le-am regăsit şi am continuat să luptăm pentru a le apăra şi a le transmite urmaşilor noştri”, se arată în comunicatul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la ora 2:30, mașina în care se deplasau cântăreții spre Chișinău, s-a lovit de un copac, în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București.

Duetul Ion și Doina Aldea-Teodorovici s-a lansat la o seară de creație a regretatului poet Grigorie Vieru. Prin melodiile lor, au militat mereu pentru Unirea Basarabiei cu România. Ei sunt primii care, în 1989, au cântat despre Unire, despre Limba Română, despre Tricolor și despre Eminescu.