Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cavcaliuc critică decizia lui Năstase:…

Cavcaliuc critică decizia lui Năstase: „Dacă nu era DOS, mai aveam o regiune separatistă”

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, își exprimă dezacordul față de decizia ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, de a desființa Direcția de Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul conducător al DOS menționează că aceasta este subdiviziunea „de elită” a MAI, care „a trecut prin foc și sabie, dar a apărat interesele statului, ale cetățenilor și a luptat eficient cu crima organizată”.

„Operațiuni fără precedent în istoria MAI și a țării noastre anume această subdiviziune a desfășurat. O spun cu toată responsabilitatea în calitate de fost conducător și fondator al acestei subdiviziuni.

Dacă nu era DOS, în anii 2013-2014, noi mai aveam o regiune separatistă în Republica Moldova.

Dacă nu era DOS, în anul 2014, Transnistria declanșa mecanismul de a fi recunoscută ca subiect al dreptului internațional.

Dacă nu era DOS și nu avea acei lucrători operativi experimentați, dedicați, profesioniști și patrioți, care au scos din circuitul ilegal sute de muniții, arme, explozibile, Dumnezeu știe câte acte de explozii, ca cea declanșată zilele trecute într-un sat din țara noastră unde au fost grav rănite șase persoane nevinovate sau câți dintre cetățenii R. Moldova puteau muri în urma declanșării și aplicării acestora și nu erau să fie printre noi”, a notat acesta.

Cavcaliuc precizează că în cadrul acestei subdiviziuni activau 75 de ofițeri și îi îndeamnă să nu se lase intimidați.

„Prin acest pas și pașii anteriori, actuala conducere slăbește Poliția Națională, slăbește MAI și slăbește statul, iar efectele negative ale acestor acțiuni vor fi resimțite în cel mai scurt timp de către cetățeni și stat, crima organizată ridică capul, panica din poliție și MAI, incertitudinea în rândul polițiștilor, de la simplu sectorist și până la șefii de subdiviziuni, dă posibilitate elementelor criminale să se întărească și dacă așa va continua, nu este departe ziua când omul simplu va trăi același sentiment din anii ‘90 – să stea cu frică în casă, deoarece nu se va mai simți în siguranță”, mai spune Cavcaliuc.

Astăzi, 26 iulie, ministrul Năstase a semnat un decret prin care desființează DOS, motivând că această direcție a fost fondată cu încălcări ale legii și reprezenta o „poliție politică”, fiind instrumentul de urmărire, interceptare și filare a celor care îndrăzneau să se opună fostei guvernări.