Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum a mediatizat presa din…

Cum a mediatizat presa din regiunea transnistreană marcarea a 28 de ani de la războiul de pe Nistru

Foto: novostipmr.com

Presa din stânga Nistrului scrie că astăzi se împlinesc 28 de ani de la „începutul agresiunii la scară largă a Moldovei împotriva transnistriei”.

Conform novostipmr.com, la Dubăsari a avut loc un miting de comemorare în memoria „apărătorilor transnistriei”.

Același portal a mai scris, referindu-se la protestul din fața Guvernului de la Chișinău, unde a fost cerută demisia Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu și mai multe facilități pentru veterani, că „participanții la războiul împotriva transnistriei cer retragerea pacificatorilor ruși”.

De asemenea, newspmr.com a publicat un material semnat de Rinat Vetrov cu titlul „Ziua agresiunii împotriva transnistriei”.

În articol este menționat că la Tiraspol va avea loc un miting mâine.

Așa-zisul autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, notează că „la 2 martie 1992, conducerea Republicii Moldova a inițat o agresiune armată la scară largă împotriva poporului republicii moldovenești transnistrene” și că „agresiunea Republicii Moldova a luat viețile a 804 transnistreni”.

În acest an se împlinesc 28 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. 

Data de 2 martie 1992 este considerată, oficial, ziua în care a început conflictul militar, deși primele ciocniri au avut loc la sfârșitul anului 1991. În noaptea zilei de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști. Posturile de gardiști și milițieni ale regimului separatist de la Tiraspol erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse.