Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doi conaționali, tată și fiu,…

Doi conaționali, tată și fiu, sunt cercetați pentru că au prezentat la controlul de frontieră certificate de vaccinare care ar fi false

sursa: Poliția de Frontieră

Doi conaționali, tată și fiu, sunt cercetați pentru că au prezentat la punctul de trecere a frontierei Sculeni certificate de vaccinare cu semne rezonabile de falsificare, anunță Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Pe 14 octombrie, pe sensul de intrare în R. Moldova s-a apropiat un tată de 52 și fiul acestuia de 25 de ani, domiciliați în raionul Rîşcani. Cei doi se întorceau din Franța și pentru a nu fi plasați în regim de autoizolare au prezentat la controlul de frontieră certificate de vaccinare ce confirmau schema completă de imunizare împotriva COVID-19. Actele aveau însemnele autorității medicale din localitatea de domiciliu. 

S-a constatat că în zilele imunizării cei doi bărbați nu se aflau în R. Moldova: tatăl  – la data administrării primei doze de vaccin, iar fiul – în ziua rapelului.

Pe numele celor doi conaționali au fost întocmite procese verbale de constatare a incidentelor. În continuare se desfășoară cercetări pentru elucidarea circumstanțelor și atragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate, susțin reprezentanții IGPF.

Potrivit IGPF, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie curent au fost depistate două persoane cu certificate de vaccinare falsificate. În perioada 2 – 8 octombrie – patru persoane, iar în perioada 9 – 15 octombrie – trei.

Persoanele sunt documentate în baza Articolului 361, din Codul Penal al R. Moldova – confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false.

Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligaţii, confecţionarea sau vînzarea imprimatelor, ştampilelor sau a sigiliilor false ale unor întreprinderi, instituţii, organizaţii, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 650 de unităţi convenţionale, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.

Aceleaşi acţiuni săvîrşite de două sau mai multe persoane, săvîrşite referitor la un document de importanţă deosebită, soldate cu daune în proporţii mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice se pedepsesc cu amendă de la 550 până la 950 de unităţi convenţionale, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 până la 240 de ore, sau cu închisoare de până la cinci ani.