Principală  —  IMPORTANTE   —   Examenele de Bacalaureat, sesiunea 2020,…

Examenele de Bacalaureat, sesiunea 2020, ar putea fi anulate. Proiectul de lege, pregătit de Ministerul Educației

Conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a venit miercuri, 13 mai, cu propunerea de amânare a exemenelor de bacalaureata pentru sesiunea 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Proiectul elaborat de MECC urmează să fie propus Cabinetului de miniștri, spre aprobare.

Principalale declarații ale ministrului Educației, Igor Șarov:

„Ar trebui să avem un optimism moderat atunci când credem că pandemia a trecut.

Din păcate nu ne putem asuma la moment nici pentru o clipă faptul că virusul este în descreștere și că vom reveni la viața normală pe care am avut-o. Suntem îngrijorați cu toții de soarta școlii în general și de soarta elevilor absolvenți. Situația excepțională cere și soluții excepționale, iar pentru responsabilitatea guvernării țării, trebuie să luam unele măsuri pe care nu ni le-am fi dorit. Astăzi, Guvernul face o propunere societății. Este o chestiune care privește societatea în ansamblu, iar prin ceea ce propunem încercăm să ne asigurăm de sănătatea copiilor, fără însă a renunța la standartele de integritate impuse în sistemul de învățământ din ultimii ani. Vă comunicăm propunerea MECC privind examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examen 2020 în contextul situației epidemiologice și efectele acesteia în organizarea procesului educațional.

Propunerea pe care o facem societății. MECC este preocupat la cel mai înalt nivel de problema examenului de bacalaureat. Un prim obiectiv este de a nu pune în pericol sănătatea elevilor și a familiilor acestora, a cadrelor didactice, a personalului tehnic și tot ce implică.

MECC își pune câteva întrebări înainte de a elabora scenariile. Centrele de BAC, care sunt măsurile eficiente care să garanteze un mediu sigur pentru realizarea examenelor de bac și protecția maximă a elevilor. Distanța fizică și riscuri de contaminare. În ce mod putem asigura evaluarea testelor ținând cont că trebuie să facem apel la un număr impunător de cadre didactice, care se supun riscului de contaminare. Care ar fi perioada de obținere a diplomelor, astfel încât să asigurăm timp pentru accederea în învățământul superior. În ce măsură asigurăm echitatea?

Vă propunem scenariile care au fost examinate de MECC:

Aceste trei scenarii reprezintă angajamente riscante.

Întreruperea procesului educațional și studiile la distanță afectează pregătirea pentru examen a cel puțin o parte din absolvenți. La modul practic nu putem să ne asumăm decizia de a organiza examenele de bacalaureat.

Scenariul care este ce mai realist și prezintă decizia noastră este: anularea examenului de bacalaureat și eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale în perioada de liceu.

Astăzi, în ședință de Guvern vom propune proiectul de lege în acest sens”, a declarat ministrul Educației.