Principală  —  IMPORTANTE   —   O turbină a Centralei electrice…

O turbină a Centralei electrice de la Cuciurgan s-a defectat. Reprezentanții „Moldelectrica”: „A fost înregistrat un deficit suplimentar în valoare de peste 100MW”

Foto: moldgres.com

O turbină a Centralei electrice de la Cuciurgan s-a defectat marți, 25 octombrie, în jurul orei 9:24, fiind înregistrat un deficit suplimentar în valoare de peste 100MW, anunță reprezentanții „Moldelectrica”.

Pentru echilibrarea sistemului electroenergetic, ÎS „Moldelectrica” a solicitat „ajutor de avarie suplimentar din sistemul electroenergetic al României pe perioada pornirii unui alt grup la CERS Moldovenească”.

„Situația de avarie a fost remediată până la ora 13:00”, menționează reprezentanții instituției.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.

În același timp, Spînu a menționat că, pe 24 octombrie, Moldelectrica „a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, potrivit ministrului.

Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.

Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, Spînu a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.

Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.