Principală  —  IMPORTANTE   —   Ploile au distrus zeci de…

Ploile au distrus zeci de hectare de livezi și culturi agricole, iar 30 de localități din țară au rămas fără curent electric

Colaj ZDG

În urma ploilor înregistrate pe teritoriul R. Moldova, în perioada 14-15 iunie, în mai multe raioane din țară au fost constatate prejudicii. Potrivit informațiilor prezentate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cel mai afectat este raionul Ungheni, unde 65 de hectare de culturi agricole au fost distruse. Astfel, din cauza ploilor, 30 de localități din țară au rămas fără lumină.

Ploaia și grindina au devastat 4,6 hectare de livezi de prune, 29,4 hectare de porumb și 30 hectare de floarea soarelui în localitatea Mănoilești, raionul Ungheni. Prejudicii au fost înregistrate și în localitatea Cazangic din raionul Leova. Acolo, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost distruse circa 4 hectare de pepene verde și 1,3 hectare de floarea soarelui. Totodată, conform datelor înregistrate de IGSU, în nordul țării averse puternice cu grindină au afectat circa 2,7 hectare de livezi de măr în satul, Șeptelici raionul Soroca, iar în raionul Râșcani, localitatea Bălanul Nou circa 8 hectare de culturi agricole printre care roșii, castraveți și ardei.

Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile  furnizorii de energie electrică au raportat deconectări parțiale în 30 localități din 12 raioane printre care Dubăsari, Criuleni, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Cahul, Soroca. Conform datelor recepționate de Inspectorat, la data de 16 iunie către orele 06:00, toate localitățile au fost reconectare la energia electrică. La fața locului pentru estimarea pagubelor materiale lucrează Comisiile pentru situații excepționale.  

Meteorologii informează că în toată țara vor fi ploi torențiale, iar vremea va fi instabilă până marți, 22 iunie.

În context, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis marți, 15 iunie, cod galben de inundații. Meteorologii averizează că în inervalul 15-18 iunie va crește nivelul apei în râul Prut pe sectorul raioanelor Briceni și Edineț.

Potrivit meteorologilor, în legătură cu precipitațiile puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), s-a format viitura pluvială. Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează creșterea în continuare a nivelului apei față de nivelul din 14 iunie pe sectorul s.Criva – or. Costeşti cu 2.1–2.7 m.