Principală  —  IMPORTANTE   —   Un centru de cercetare Oncogen…

Un centru de cercetare Oncogen din România a început testele pentru un vaccin anti-coronavirus

Centrul de cercetare Oncogen din Timișoara, condus de profesorul Virgil Păunescu, fost consilier prezidențial pe sănătate, a anunțat miercuri că a terminat de sintetizat un vaccin anti-coronavirus și începe primele teste, transmite G4Media.

Virgil Păunescu, directorul centrului de cercetare, a declarat pentru că vaccinul este sintetizat de echipa centrului și folosește tehnologie de sintetizare a unor proteine virale.

Trebuie spus că cercetarea științifică pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicată pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing(cercetători din afara echipei de autori evaluează validitatea lucrării respective).

„Am început testarea pe celule umane, care va dura o lună. Dacă dă rezultate pe celule, adică sistemul imun se activează, dezvoltă anticorpi, vom discuta cu ANM posibilitatea de a face teste pe oameni. De notat că acest vaccin nu se pretează la etapa testărilor pe animale, folosită în tehnologia clasică de producere a vaccinurilor”, a declarat Virgil Păunescu

Care sunt fazele de testare ale vaccinului? „Întâi vom face teste pe zece oameni. Nu ne așteptăm să dea efecte secundare. În faza 2 ar urma să fie testat pe 50-100 de voluntari, iar în faza 3 pe un număr între 100 și 1000 de voluntari”.

El a explicat că dacă centrul va primi permisiunea de a face teste pe oameni, vor urma mai multe faze de testare, potrivit protocoalelor.

Virgil Păunescu susține că dacă toate testele vor avea rezultate bune, vaccinul ar putea intra în producție în câteva luni. Dar cum e posibil atât de rapid, dat fiind că centrele de cercetare străine estimează o perioadă mult mai lungă, de minimum un an? ”Noi am început din ianuarie faza de sintetizare, iar faptul că nu avem nevoie de teste pe animale scurtează foarte mult perioada de testare”, susține acesta.

În prezent au început doar două studii clinice de fază 1, cele care implică subiecți umani sănătoși: unul în Statele Unite, pentru care au fost recrutați 45 de participanți, și altul în China unde se recrutează în continuare 108 participanți.

11 posibile vaccinuri sunt în prezent în faza de studii preclinice, cu estimări ale intrării în faza clinică între aprilie și noiembrie 2020. Mai există 24 de posibile vaccinuri care sunt încă în faza de cercetare/testare în laborator, unele dintre ele anunțând că urmează în scurt timp să înceapă studiile preclinice.

În această ultimă categorie se încadrează și vaccinul-candidat anunțat de Oncogen. Trebuie menționat că cercetarea pe care se bazează anunțul Oncogen a fost publicat pe una din platformele online unde sunt publicate lucrări științifice care nu au trecut încă printr-un proces de peer-reviewing (cercetători din afara echipei de autori care a produs lucrarea evaluează din punct de vedere științific validitatea lucrării respective).