Principală  —  IMPORTANTE   —   Un nou preparat destinat persoanelor…

Un nou preparat destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă urmează să fie inclus în lista medicamentelor compensate

Sursa foto: MS

Lista medicamentelor compensate urmează să fie completată cu un nou preparat destinat persoanelor cu diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă, anunță marți, 25 octombrie, reprezentanții Ministerului Sănătății (MS). Potrivit autorităților din sănătate, costul medicamentului cu denumirea comună internațională dapagliflozinum va fi compensat în proporție de 50% din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

„Dapagliflozinum aparține unei clase noi de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat. Totodată, medicamentul este recomandat de Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei a Ministerului Sănătății, fiind indicat pentru tratamentul de primă linie al persoanelor care au concomitent diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă”, arată un comunicat al MS.

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), circa zece mii de pacienți cu boli cronice vor beneficia de dapagliflozinum, pentru compensarea căruia din fondurile AOAM urmează să fie alocate anual 40 de milioane de lei.

Totodată, conform MS, Consiliul pentru medicamente compensate a anunțat, în cadrul ședinței din 21 octombrie, că a finalizat evaluarea dosarelor privind includerea altor 11 denumiri comune internaționale (DCI) de preparate în lista medicamentelor compensate: cinci DCI pentru tratamentul diferitor tipuri de cancer și șase DCI indicate în tratamentul bolilor, precum schizofrenie, epilepsie, astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, angină pectorală, hipertensiune arterială.

Decizia privind includerea medicamentelor în lista celor compensate urmează să fie luată după ce CNAM va negocia cu operatorii economici prețurile de producător, în scopul acoperirii cheltuielilor necesare din fondurile AOAM, menționează autoritățile din sănătate.

Completarea listei medicamentelor compensate are loc prin aprobarea unui ordin comun al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM.