Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vlad Pohilă, cunoscutul scriitor și…

Vlad Pohilă, cunoscutul scriitor și publicist român, s-a stins din viață

Cunoscutul scriitor, lingvist și publicist, Vlad Pohilă, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de deputatul din primul Parlament, Vasile Șoimaru, pe pagina sa de Facebook. 

S-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putinești, raionul Florești.

Vlad Pohilă este prezent în topurile „Cei mai buni ziariști din R. Moldova„ din 2000 și 2003. Are un fișier biobibliografic în repertoriul (catalogul) internațional Who’s who în traducere și terminologie editat de Uniunea Latină (2002). Este laureat al săptămânalului „Literatura și arta” – pentru publicistică (2003) și pentru știință (2007).

Pe parcursul vieții a colaborat cu diferite ziare și reviste de limba română din Chișinău: „Tinerimea Moldovei”, „Viața satului”, „Literatura și arta”, „Țara”, „Flux”, „Timpul”, „Jurnal de Chișinău”, „Moldova”, „Femeia Moldovei”, „Nistru” (ulterior „Basarabia”), „Orizontul” („Columna”), „Viața Basarabiei”, „Clipa siderală” ș.a. Publică în periodice de la București („România Liberă”, „Flacăra”, „Luceafărul”), Iași („24 de ore”, „Cronica”, „Convorbiri literare”), Cernăuți („Zorile Bucovinei”, „Concordia”, „Plai românesc”, „Septentrion literar”), la publicații ale diasporelor românești din Germania, Franța, Canada, SUA, Australia etc.

S-a impus ca autor de articole pe teme culturale (literatură, artă, învățământ, starea limbii române în R. Moldova, sociolingvistică, etnologie ș.a.), prin articole și emisiuni radiofonice de cultivarea limbii. Cultivă interviul, cronica literară, eseul, semnând numeroase materiale (inclusiv prefețe și postfețe) consacrate unor personalități marcante ale spiritualității naționale (Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Mircea Vulcănescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Aureliu Busuioc, Ion Druță, Igor Crețu, Mihai Cimpoi; lingviștii Sextil Pușcariu, Eugeniu Coșeriu, Mioara Avram, S. Berejan; oamenii de artă Constantin Brâncuși, Maria Tănase, Maria Cebotari, George Enescu, Eugen Doga ș.a.) și ale celei universale.

A tradus peste 20 de cărți de artă și ghiduri ale unor localități din Republica Moldova; la fel, a tradus proză scurtă, eseuri și poezii din mai multe limbi, precum și câteva romane: Torentul negru de L. Buczkowski (1986, din polonă), Domnul Ține-mi Umbrela de I. Milev (1987, din bulgară), Viața lui Omar Khayyam de frații K. și Ș. Sultanov (1989, din rusă), Cine răspândește anecdote de scriitoarea estonă Lilli Promet (2008).

Vlad Pohilă este membru al următoarelor structuri:

  • Uniunea Scriitorilor din Moldova (din 1990)
  • Comisia Națională pentru onomastică de pe lângă Ministerul Educației al R. Moldova
  • colegiile de redacție ale revistelor „Monitor cultural” din București și „Tyragetia” din Chișinău.
Sursa: Wikipedia